Houtproductie 2011 overtreft verwachtingen

De Ware Tijd 27/7/2012

Door Ewout Lamé

Paramaribo – De productie van hout in Suriname is in 2011 met bijna de helft toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. De houtkap steeg met 48 procent naar ruim 366.000 kubieke meter hout. Dat staat in een rapport van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), dat gisteren is verschenen. Het staatsorgaan had gemikt om 300.000 kub.

Cijfers teleurstellend

De gevelde bomen hadden een exportwaarde van 14,3 miljoen Amerikaanse dollar. Eén van de grootste exporteurs in 2011 was Octagon International, die vorig jaar opging in de Greenheart Group. David van Roy van Greenheart Group vindt de cijfers eerder teleurstellend. “De productie neemt eindelijk toe, nadat deze jarenlang is achtergebleven toen Bruynzeel ermee ophield”, zegt Van Roy. “De export is gerealiseerd ondanks hoge exporttarieven op boomstammen en een schaarste aan zeecontainers.” Hij geeft aan dat zijn bedrijf en andere buitenlandse partijen aanzienlijke investeringen in de sector hebben gedaan.

Markt conservatief

In de top 3 meest geproduceerde houtsoorten staan gronfolo (18 procent), basralocus (16 procent) en purperhart (6 procent).

De twee laatstgenoemde soorten zijn ook zeer gewild in het buitenland. “Grofolo is gewild op de lokale markt, maar wordt daarbuiten niet zo geapprecieerd”, voegt Van Roy eraan toe.”

De prijs ligt daardoor laag vanwege het uitblijven van de buitenlandse vraag. We doen moeite om daar verandering in te brengen, want de exploitatie is even duur. Helaas is de Europese markt conservatief. Amerikaanse houtsoorten zijn er nog niet mee bekend.”

Purperhart

Een aanzienlijk deel van de export (62 procent) ging naar China. Met name purperhart is daar populair. Van Roy: “Omwille van de mooie kleur, maar ook om de duurzaamheid. Behalve in de meubelindustrie en kunstnijverheid wordt purperhart gebruikt voor bijvoorbeeld damwanden en bruggen.”

China is opvallend genoeg ook de grootste exporteur van houtproduc- ten naar Suriname: 59 procent van de totale importwaarde.

Iets minder dan eenderde van de gezaagde bomen is naar schatting in Suriname verwerkt. “China blijft gefocust op de import van houtstammen”, zegt Van Roy.

“Ons bedrijf wil de export van boomstammen volledig stoppen. Wij richten onze energie op het oprichten van houtverwer- kingseenheden in Suriname. We willen werkgelegenheid creëren, ook omdat gezaagd hout meer opbrengt.” .-.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s