Staatsolie gunt veiligheidssysteem aan Honeywell voor 10 mln US$

De Ware Tijd 1/8/2012

Door Ewout Lamé

Paramaribo – Staatsolie heeft 10 miljoen US dollar op tafel gelegd om de veiligheid op de raffinaderij te verbeteren. De opdracht is gegund aan het Amerikaanse bedrijf, Honeywell. Het contract volgt na een aanbestedingsproces van meer dan een jaar. “Er zijn maar zo’n vijf bedrijven ter wereld die deze technologie kunnen leveren”, zegt Tom Ketele, manager van de uitbreiding van de faciliteit.De leverancier van het huidige systeem, ABB, viel buiten de boot.

“Het veiligheids- en controle systeem is eigenlijk de hersenpan van de raffinaderij”, legt Ketele uit. De nieuwe raffinaderij zal bestaan uit elf fabrieken. Elk onderdeel zal gekoppeld worden aan een centraal controle systeem via elektronica en glasvezelkabels. Het stelsel moet uiterlijk in 2014 worden opgeleverd wanneer ook de uitbreiding rond moet zijn.

Het product van Honeywell heeft reeds de toets doorstaan bij bauxietmaatschappij Suralco. Ketele: “Ik verwacht dat we daardoor kunnen besparen op de kosten van onderhoud en reserve onderdelen.” Hij hoopt verder dat de installateur zijn arbeiderskorps voor tachtig procent uit Surinamers zal laten bestaan. “Honeywell stelt Staatsolie met dit makkelijk te gebruiken systeem in staat om zijn productiviteit, winstgevendheid en veiligheid te vergroten”, zei Orhan Genis van Honeywell. “En dat voor lagere totale kosten.”

Rudolf Elias, directeur van de raffinaderij: “In de komende tien jaren wil Staatsolie zijn positie cementeren als leider van duurzame ontwikkeling in de energie sector in Suriname. Wij moeten de nieuwste technologie op de markt benutten ter verbetering van de efficiëntie en veiligheid van onze medewerkers en installatie”.-.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s