Consternatie bij Surinaams ‘songfestival’ om auteursrechten

 

 

De Ware Tijd 2/8/2012
Door Ewout Lamé

Paramaribo – De organisatie van het componistenfestival Suripop reageert met onbegrip op de uitnodiging van de Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) om te overleggen over het betalen van muziekrechten voor het evenement. ”Sasur stuurt ons op 31 juli een brief, dat we binnen twee dagen een licentie moeten aanvragen. Onbegrijpelijk!”, schiet voorzitter Frank Cameron van Suripop bijna uit zijn slof. De reden voor de brief is dat Sasur vreest dat tijdens het evenement muziek wordt gebruikt van auteurs die door de stichting worden vertegenwoordigd.

Prim Ramlal van Sasur wil geen namen van betrokken artiesten noemen. “Suripop riskeert nu juridische stappen achteraf”, zegt Ramlal.” Juridische stappen? Dan moet er veel water door de Surinamerivier stromen”, reageert Cameron verontwaardigd. Volgens hem wordt tijdens het festival alleen nieuwe muziek gespeeld. Bovendien staan de artiesten bij Suripop onder contract.

Denigrerend

Cameron vindt de actie van Sasur “geen promotie voor de Surinaamse muziek”. “Dit is een denigrerende situatie. We doen dit ook maar pro Deo. Ons festival is een begrip.” Hij zou willen dat Sasur meer rekening hield met “de Surinaamse omstandigheden”.

Volgens Ramlal wachtte zijn stichting zo lang met het versturen van de brief, omdat onduidelijk was wie de vergunninghouder was van Suripop. Inmiddels heeft de advocaat van Suripop aangegeven na afloop van het festival een regeling met Sasur te willen treffen.

Sasur is een aantal keer door de rechter in het gelijk gesteld voor het opeisen van auteursrechten. De auteursrechtenwaakhond deed vorige maand zelfs aangifte van fraude tegen de organisator van een concert. Dat politieonderzoek loopt nog. Er lopen ook twee rechtszaken tegen Sasur. Tot nu toe heeft de de stichting geen geld uitbetaald aan artiesten. Ramlal verwacht in oktober de eerste uitbetaling te kunnen doen.-.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s