Suriname schreeuwt om ICT’ers

de Ware Tijd, 8/8/2012

door Ewout Lamé

Paramaribo- Vishant Poeran wordt met open armen onthaald door de informaticasector in ons land. Deze week studeerde hij als eerste student informatie- en communicatietechnologie (ICT) af aan het Polytechnisch College (PTC). Open armen, want ICT-bedrijven staan te springen om personeel.

“Het voelt heel goed om de eerste te zijn”, zegt Poeran na het cum laude behalen van zijn diploma. Hij deed zijn opleiding in de avonduren, naast zijn werk bij het bedrijf Spang Makandra, dat websites maakt. “De ICT-branche groeit heel snel. Ik denk dat er veel kansen liggen voor Suriname.”

Dat beaamt Achmed Neijhorst, directeur van i-Frontier. “Er is een groot tekort aan goed opgeleide informatici”, vertelt Neijhorst. Drie medewerkers van zijn bedrijf studeren op dit moment bij PTC. “Soms moet ik nee verkopen omdat ik door personeelsgebrek een project niet kan uitvoeren”.

Surinaamse ondernemingen hebben behoefte aan beheerders van databanken en softwaresystemen. “Ieder bedrijf van meer dan 50 werknemers heeft een systeembeheerder nodig”, schat Neijhorst in. Nu zijn specialisten schaars, dus duur. Met meer binnenlands opgeleide ICT’ers dalen de loonkosten. “Veel Surinamers met interesse voor informatica moeten nu op Curaçao of in Nederland gaan studeren”, aldus Neijhorst. “Of ze gaan elektrotechniek doen aan de universiteit, en moeten zich daarna nog eens gaan omscholen. Dat kost onnodig veel geld.”

Maar Suriname kan ook verdienen aan opdrachten vanuit het buitenland. “Het is voor een Nederlands bedrijf goedkoper om zijn website in Suriname te laten maken”, legt Dereyl Wazir, opleidingscoördinator van het PTC, uit. “Ook callcenters zijn nog steeds booming business.”  PTC kon vorig jaar slechts 36 studenten plaatsen, terwijl meer dan 50 mensen die hadden ingeschreven. De opleiding wil van dat maximum af. Wazir: “Hopelijk nog dit jaar”.

Neijhorst vindt 36 plaatsen te weinig. “Na uitval hou je dan 10 man per jaar over.” Hij zou willen dat ook  de Anton de Kom Universiteit informatietechnologie gaat aanbieden, liever nog vandaag dan morgen. “De avondopleiding van het PTC is niet voor iedereen aantrekkelijk.” Neijhorst vindt dat Suriname voor een toekomstige universitaire studie niet een Nederlandse ICT-opleiding moet kopiëren. “We maken hier bijvoorbeeld geen computergames, of robots. Dus die vakken hebben we niet nodig”, zegt hij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s