Vakbond C-47 voelt zich buitengesloten door regering

de Ware Tijd, 10/8/2012

door Ewout Lamé

Paramaribo – De Centrale 47 (C-47) voelt zich overvallen door de plannen van de regering om BTW in te voeren en staatsbedrijven te privatiseren. “Mijn oproep aan de regering is: betrek ons bij jullie beleid”, zei bondsvoorzitter Robby Berenstein. “Anders zullen we ons ertegen verzetten.” C-47 belegde woensdag een speciale vergadering om bondsbestuurders bij te praten over recente ontwikkelingen.

“In het tripartiete overleg hebben wij met de regering gesproken over een onroerendgoedbelasting, of een snellere inning”, aldus Berenstein. “Nu worden we plotseling geconfronteerd met BTW.” Bij C-47 is er veel onduidelijkheid over de omzetbelasting. Berenstein: “Zal ik per saldo meer moeten betalen dan via de loonbelasting? Moeten mensen die onder de loongrens zitten nu toch belasting betalen?” Berenstein pleitte ervoor om ook het bedrijfsleven beter bij deze plannen te betrekken.


dWT foto/Stefano Tull

Privatisering

Ook het voornemen van de regering om overheidsbedrijven te privatiseren kwam voor C-47 “als donderslag bij heldere hemel”. Berenstein wees erop dat in landen waar op aandrang van het IMF overheidsbedrijven zijn geprivatiseerd, de armoede toenam. “Bedrijven worden voor een appel en een ei verkocht aan multinationals. De bond is niet a priori tegenstander van privatisering, maar heeft grote twijfels. “Er kunnen redenen zijn om te privatiseren, maar maak dat dan duidelijk.”

C-47 is bang dat aandelen worden verkocht aan relaties van de regering. “Arbeiders en collectieven zouden als eerste in aanmerking moeten komen om aandelen te komen”, was het pleidooi van Berenstein “Pensioenfondsen zitten te springen om hun investeringsmogelijkheden te vergroten”. Als sociale partners aandeelhouder zijn, krijgen zij zitting in de Raad van Commissarissen en kunnen zo mede het beleid van de onderneming bepalen, volgens de C47-voorzitter.

Sociale klimaat

De bond maakt zich zorgen om het sociale klimaat. “De economische ontwikkeling houdt gelijke tred met de antisociale ontwikkeling”, waarschuwde de vakbondsleider. Hij beschuldigde de regering van inmenging in de cao-onderhandelingen in de financiële sector. Ook zouden ondernemers proberen te verhinderen dat arbeiders zich organiseren. C-47 noemde het Bergendal Resort, waarvan de directie zou weigeren te onderhandelen met de bond.-

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s