Vakbond C-47: resort Bergendal intimideert werknemers

de Ware Tijd, 11/8/2012

door Ewout Lamé

Paramaribo – Het resort Bergendal intimideert werknemers en weigert met een vakbondsdelegatie te praten. Dat zegt vakbond C-47. De bond ging met succes in beroep tegen het ontslag van een gids van het vakantieoord. De medewerker zegt vanwege zijn vakbondsactiviteiten te zijn ontslagen. Maar zijn voormalig werkgever ontkent alle aantijgingen.

Woensdag keurde het Ministerie van Arbeid het aangevraagde ontslag van Ivan Swedo af. Swedo is naast gids ook bestuurslid van de C. Kersten & Co Werknemersbond (CKCWB). CKCWB is aangesloten bij C-47. “De enige reden dat ik ben ontslagen, is dat ik het vakbondssysteem wilde invoeren”, zegt Swedo. Het vakantieoord zegt in een reactie dat het iedere organisatie vrij staat om een ontslagaanvraag in te dienen. “We zullen ons aan de uitspraak houden”, zegt een woordvoerster van de directie. Bergendal, gelegen in het district Brokopondo, is onderdeel van het Kersten-concern.

Veiligheid

CKCWB was een slapende organisatie, die nieuw leven is ingeblazen om de werknemers te vertegenwoordigen. De bond heeft veel kritiek op de veiligheid in het bedrijf. “We gaan met gasten de berg op. Het is daar spekglad. Daarom hebben we bergschoenen nodig”, zegt Swedo. “Die werden beloofd, maar er is nooit iets verschenen. Daarom zorgen we zelf voor schoeisel. Tuinmannen doen hun werk op slippers, terwijl er allerlei ongedierte op het terrein is.”

Ook ontbreekt een EHBO-kist, volgens Swedo. Een woordvoerster van Bergendal laat weten dat alle medewerkers een uniform dragen en dat het bedrijf zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt.

Volgens de CKCWB is een kabelbaan over de Surinamerivier ondeugdelijk. “Als je er iets van zegt, word je geschorst”, aldus Swedo. Het resort stelt dat Swedo niet de deskundigheid heeft om de kabelbaan te beoordelen.

Gesommeerd

Het bedrijf zegt dat het niet waar is, dat het de oprichting van een vakbond heeft ontmoedigd. “Het is billijk dat de bedrijfsvoering niet in gevaar wordt gebracht”, aldus de woordvoerster. “Toen mensen wegliepen naar een onaangekondigde vergadering, zijn ze gesommeerd weer terug te gaan naar hun werkplek. Dat is kennelijk niet in goede aarde gevallen.”

Het bedrijf ontkent dat het weigert met de vakbond te spreken. “Wij hebben hun een brief gestuurd met de vraag om aanvullende informatie.” Of de directie van Bergendal de CKCWB binnenkort zal ontvangen, kon de woordvoerder niet zeggen.-.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s