Surinaamse pensioenfondsen willen geen aandelen Staatsolie

de Ware Tijd, 14/8/2012 | Door Ewout Lamé

Paramaribo – Surinaamse pensioenfondsen zullen waarschijnlijk geen aandelen in Staatsolie kopen, indien dat bedrijf wordt geprivatiseerd. De vakcentrale 47 (C-47) stelde vorige week dat pensioenfondsen in aanmerking zouden moeten komen om aandelen te kopen in overheidsbedrijven. Maar die investering is voor de fondsen te riskant, zeggen ze. “Ik denk dat we geen belangstelling zouden hebben voor aandelen van Staatsolie als die op de markt komen”, zegt Edward Gessel, bestuurder van het pensioenfonds van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Ook John Dunker van het SLM-pensioen- fonds is sceptisch. “Heeft Staatsolie zijn beste tijd al gehad? Zal het aandeel verhandelbaar zijn? Wat zijn de reserves van het bedrijf? Zijn die aantoonbaar”, zijn vragen die Dunker opwerpt.

Staatsolie heeft een ijzersterke reputatie, maar dat is geen argument voor de fondsen. “Wij baseren ons niet op emotie”, zegt Dunker nadrukkelijk.

“Als het goed gaat met een bedrijf, profiteer je daar als aandeelhouder van. Maar als het slecht gaat, zit je met de problemen”, zegt hij. “Niet dat we helemaal geen belangstelling hebben voor Surinaamse aandelen”, nuanceert Gessel, “maar we zullen gedegen onderzoek moeten doen voordat we ze kopen. We schrijven liever in op een obligatielening.”

De fondsen benadrukken dat hun beleggingen zijn gebonden aan strenge regels van de Centrale Bank. Dat vinden zij een goede zaak. “Europese pensioenfondsen kwamen ernstig in problemen door riskante beleggingen”, legt Dunker uit. Hij geeft aan dat zijn fonds minder van de economische crisis heeft te lijden.

Al met al zijn de pensioenfondsen nauwelijks actief op de Surinaamse aandelenmarkt. Hun geld staat vooral op depositorekeningen. Daarnaast verstrekken ze hypotheken aan de werknemers van hun bedrijf. Ook beleggen ze in onroerend goed. Het EBS-fonds koopt bijvoorbeeld onbebouwde terreinen aan in de hoop dat die in waarde zullen stijgen. Het SLM-fonds heeft een vastgoedproject lopen samen met het pensioenfonds van Staatsolie.

Dunker is niet tevreden met die situatie. “Vroeger kwam je met termijndeposito’s aardig vooruit. Dat geldt niet met de huidige rentes. Bovendien worden rendementen op buitenlandse investeringen minder”, zegt hij. Hij legt uit dat het SLM-fonds graag meer zou investeren in Surinaamse bedrijven, maar dat het pensioenfonds de risico’s simpelweg niet goed kan inschatten.

In het buitenland beoordelen speciale agentschappen de financiële gezondheid van beursgenoteerde bedrijven en geven ze een waardering, een zogenoemde rating. “Die zijn er niet voor Suriname”, zegt Dunker. Ook zijn Surinaamse bedrijven over het algemeen niet transparant genoeg, volgens hem. “Ze doen niet op een uniforme manier verslag van hun activiteiten. We wachten nog steeds op wetgeving die de financiële verslaglegging eenvormig moet maken.”.-

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s