Surinaamse wisselkantoren vrezen willekeur Centrale Bank

de Ware Tijd, 23 augustus 2012 | door Ewout Lamé

Paramaribo – Cambiohouders en transactiekantoren vrezen willekeur van de Centrale Bank, als de nieuwe wet voor hun sector wordt aangenomen. Ook verwachten ze dat illegale wisselpraktijken zullen toenemen. Vandaag gaat De Nationale Assemblee (DNA) verder met de behandeling van de wet Toezicht Geldtransactiekantoren. De wet moet witwaspraktijken tegengaan.

“In zijn huidige vorm is deze wet een dieptepunt in de Surinaamse financiële regelgeving”, zegt Ramon Hooplot van transactiekantoor Western Union. Volgens het voorstel mag hetzelfde bedrijf niet tegelijkertijd geld wisselen en overboeken. “Als deze wet wordt aangenomen verdwijnen vreemde valuta alsnog in het informele circuit”, denkt Hooplot. “Als de mensen hier zijn geweest om geld op te nemen gaan ze niet naar een cambio (wisselkantoor, EL), maar naar de eerste de beste Chinese supermarkt om daar te wisselen.” Hooplot benadrukt dat een bedrijf als Western Union al transparant werkt. “Als geld versturen en wisselen onder één dak gebeurt, is het tenminste zichtbaar.” Hij denkt dat zonder beter toezicht illegale praktijken zullen blijven voortduren.

dWT foto / Irvin Ngariman Cambio’s en transactiekantoren verwachten een toename van illegale wisselpraktijken als de wet Toezicht Geldtransactiekantoren voor hun sector wordt aangenomen.-.

‘We gooien pa eruit’

Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, vindt het onterecht dat het onder de ontwerpwet verboden blijft om via cambio’s geld over te maken. “Dat gebeurt in de hele wereld”, zegt Bhailal. “We zijn best bereid om een gescheiden rapportage en administratie te voeren, maar het is niet rendabel om alleen een filiaal van bijvoorbeeld Western Union te hebben, zonder cambio.”

De ontwerpwet stelt een limiet op het aandeel dat één persoon mag hebben in het bedrijf, namelijk op 40%. “Je hebt in twintig jaar je bedrijf opgebouwd en nu moet je een gedeelte aan een vreemde verkopen”, zo vat Bhailal zijn bezwaar samen. Hooplot en hij denken dat mensen constructies gaan verzinnen om hun bedrijf in handen te houden, bijvoorbeeld door het op naam van familieleden te zetten. Bhailal: “Maar als je je drie kinderen ieder 20 procent geeft, kunnen ze alsnog zeggen: we gooien papa eruit.”

Carte blanche

Zowel Hooplot als Bhailal vreest willekeur door de Centrale Bank. Het voorstel geeft de Bank de macht om speciaal onderzoek te verrichten bij transactiekantoren, en de kosten van dat onderzoek in rekening te brengen bij het bedrijf. Ook zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van een vergunning niet duidelijk omschreven, volgens de branche. Hooplot hekelt de vele aanvullende maatregelen die de Centrale Bank kan opleggen nadat de wet van kracht wordt. “DNA geeft de Centrale Bank in feite carte blanche, als ze deze wet aannemen.”

Volgens Hooplot wil de regering met de wet de vraag naar buitenlandse valuta temperen. Door geldovermakingen naar het buitenland neemt die vraag toe en dreigt de Surinaamse dollar minder waard te worden. Volgens Hooplot zijn de overmakingen niet de kern van dat probleem. Net als leden van de Assemblee wijst hij op de betalingen die binnen in Suriname in buitenlands geld moeten worden voldaan, zoals het betalen van de huur. Vorig jaar februari kondigde toenmalig minister Michael Miskin van Handel en Industrie aan dat de regering staatsbedrijven als SLM en EBS ging aansporen om betalingen in SRD toe te staan. In 2009 weigerde de EBS nog om offertes in SRD uit te brengen.-.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s