Ex-minister Boedhoe: ‘Scheiden van cambio’s en overboekers is goede zet’

de Ware Tijd, 25 augustus 2012 | door Ewout Lamé

Paramaribo – Alle regelgeving op het gebied van cambio’s en overboekingskantoren is welkom. Dat zegt de directeur van de Nationale Ontwikkelingsbank en voormalig minister van Financiën, Wonnie
Boedhoe. Zij reageert tegenover de Ware Tijd op de discussie over de Wet Geldtransactiekantoren, die wordt behandeld in de Nationale Assemblee. Volgens Boedhoe zijn de bezwaren die binnen de sector leven over de nieuwe wet onterecht.

Boedhoe benadrukt dat de ontwerpwet past binnen de modernisering van de Surinaamse
financiële sector. De scheiding tussen cambio’s en overboekingskantoren is volgens haar een goede zet. “De regels voor beide diensten zijn gewoon te verschillend. Dan zouden cambio’s moeten accepteren dat ze aan de veel strengere regels voor overmakingskantoren moeten voldoen.” De sector is ongerust over de vele regels die de Centrale Bank na de inwerkingtreding van de wet kan uitvaardigen.

Die angst voor willekeur is ongegrond, denkt Boedhoe. “Ik kan me niet voorstellen dat de Centrale Bank die regels vaststelt zonder overleg met de bedrijven”, aldus Boedhoe. “De Bank is nu bezig met het opstellen van richtlijnen die voortkomen uit de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen. Die worden ook met ons besproken”.

In de ontwerpwet staat dat de Centrale Bank de kosten van speciaal onderzoek naar de boeken van cambio’s en overboekkantoren mag doorberekenen aan de ondernemer. Boedhoe denkt dat dit bij uitzondering zal gebeuren. Boedhoe: “Het zal geen gevolgen hebben voor hun bedrijfsvoering. Als de bedrijven zorgen dat er geen aanleiding is voor zo’n onderzoek, hebben ze geen probleem.” De bepaling dat maximaal 40 procent van de aandelen in handen van één persoon mogen zijn, kwam voor de familie- en eenmanszaken als een schok. “Dat is in lijn met waaraan andere bedrijven in de financiële sector aan moeten voldoen”, zegt Boedhoe. “Je bent weliswaar geen kredietverlener, maar je werkt toch in dezelfde sfeer.”

Boedhoe erkent dat illegale geldwisselaars een probleem blijven. “We hebben er in 1994 voor gekozen dat mensen valutarekeningen mogen hebben. Het voordeel is dat mensen het geld niet thuis in koffers stoppen: de kans op inbraken en diefstal is kleiner. Maar het nadeel zijn de binnenlandse betalingen.” Boedhoe zegt blij te zijn met de aankondiging van minister Adelien Wijnerman van Financiën donderdag, dat staatsbedrijven niet langer betalingen in valuta mogen vragen. Boedhoe: “Het is een groot gevaar om valutabezit nu te verbieden, dat zorgt voor te veel onrust. Straks gaan mensen weer valuta in koffers naar het buitenland brengen. Maar er moet beter op worden gelet dat de wisselkoers in de winkels bij de valutaprijs staat aangegeven”. Volgens Boedhoe zouden mensen moeten bedingen dat ze hun huur in SRD mogen voldoen.-.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s