Schaal nieuwe zagerij Greenheart Group ongekend in Suriname

de Ware Tijd, 1 september 2012 | door Ewout Lamé

APOERA — De schaal waarop in Apoera hout zal worden verwerkt, is ongekend in Suriname. Het bedrijf Greenheart Group heeft gisteren zijn nieuwe houtzagerij geopend vlak aan de Corantijnrivier in de buurt van het dorp Apoera. De zagerij is de eerste in haar soort in Suriname beweert het bedrijf. “We gaan jaarlijks 130.000 kubieke meter hout verwerken in deze fabriek”, vertelt David Wu, vicepresident van Greenheart.

Suriname exporteert nu vooral houtstammen, het zogenoemde rondhout. Greenheart wil daar op den duur vanaf. “We willen Suriname lanceren op de internationale houtmarkt. Ons bedrijf heeft de laatste jaren alleen maar in Suriname geïnvesteerd: zo’n 30 miljoen US dollar. We hebben hier nog geen winst geboekt. En dat is omdat we potentieel zien in dit land.”

Greenheart promoot actief Surinaamse houtsoorten, die vrij onbekend zijn in het buitenland. “Het bedrijf zet in op duurzaam geproduceerd hout”, geeft Wu aan. “Een westers bedrijf als IKEA wil precies weten waar het hout vandaan komt.” Hij benadrukt dat de productiewijze van Greenheart het bos in stand houdt.

De bouw van de zagerij nam twee jaar in beslag. Op dit moment werken er 200 man, maar dit aantal zal in de toekomst nog meer worden. Een derde productielijn is in aanbouw. “Je kunt alleen maar tevreden zijn, als je dit ziet”, zegt een glunderende minister Ramon Abrahams van Openbare Werken, terwijl hij langs de productielijn loopt. Enorme boomstammen worden in de productiehal via een lopende band een verdieping hoger gebracht en in mum van tijd tot planken en balken verzaagd. Abrahams heeft de officiële opening verricht namens de overheid. “Deze regering heeft de houtproductie hoog in het vaandel staan, dit is een tastbaar bewijs van onze inspanningen.”

Henri Saelens, een houtopkoper uit België, is enthousiast over de nieuwe zagerij. “Dit is echt de top van de top. Ik heb nog nooit zoiets gezien in Suriname, dit is een mega-investering”, zegt Saelens, die zijn verblijf speciaal heeft verlengd om de opening mee te maken. “Het hout is perfect gezaagd.” Hij wijst de pakketten in de hal aan die hij heeft besteld. “Voor verdere verwerking moet het hout nog geschaafd worden, maar met deze kwaliteit is je zaagverlies bijna niets.” Ook het FSC-certificaat van het bedrijf is volgens Saelens een voordeel. “Dit zijn geen cowboys zoals in Brazilië.”

Carlo Lewis, gisteren geïnstalleerd als kapitein van Apoera, was met zijn collega’s te gast bij de opening van de houtzagerij. Hij hoopt op goed overleg met het bedrijf over arbeidsomstandigheden. Lewis is blij met de aankondiging van het bedrijf dat het voedsel voor de arbeiders lokaal wil inkopen. “We kunnen ze groenten, vruchten en pluimvee leveren. We zullen inspelen op hun behoeften”, belooft hij.

Abrahams gaat het vraagstuk rond de infrastructuur bespreken. “We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de wegen begaanbaar te houden”, vindt hij. Wu geeft aan dat zijn bedrijf tot nu toe tevreden is over de transportmogelijkheden. Het verwerkte hout gaat nu met pontons naar Nickerie en vandaar over de weg naar Paramaribo, om daar verscheept te worden. “Maar ja, we hebben hier een diepe rivier, misschien zijn er nog andere opties”, hint Wu.-.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s