Aantal ambtenaren Suriname blijft stijgen

Door Ewout Lamé

PARAMARIBO — Het aantal Surinamers dat werkt voor de overheid is opnieuw gestegen. Het percentage stond vorig jaar op 61 procent van de totale beroepsbevolking, blijkt uit voorlopige cijfers van het Algemeen Bureau voor Statistiek. Parastatale bedrijven als Telesur zijn daarin in niet meegerekend. De cijfers zijn gisteren gepresenteerd.

Zorgwekkend

Het cijfer lijkt internationaal uniek. De lidstaten van de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling, een samenwerkingsverband van westerse landen, hebben volgens cijfers uit 2008 een gemiddelde van 15 procent. Het westerse land met het hoogste aandeel ambtenaren is Noorwegen (29 procent). Bij zuiderbuur Brazilië werkt 8,6 procent van de werknemers bij de overheid en in Rusland is dat 20 procent. De voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Ferdinand Welzijn, noemt de ontwikkeling “zeer zorgwekkend”. Welzijn: “Dit is een heel fragiele situatie. Mocht de overheid geen geld hebben om mensen te betalen, bestaat het risico dat ze geld moet bijdrukken en de inflatie toeneemt.” Volgens Welzijn concurreert de overheid met het bedrijfsleven om personeel. “Terwijl het bedrijfsleven toch het geld in het laatje brengt”.

De arbeidskosten zijn in de periode 2008-2011 gestegen. Onder dat begrip valt het brutoloon en overige betalingen van de werkgever aan de werknemer. Bij de overheid was die stijging 49 procent, in de mijnbouw 58 procent en in de fabrieken 80 procent. Welzijn verklaart die stijging in andere sectoren door de druk van de loonsverhogingen in de overheidssector. “Ze konden het zich veroorloven, omdat de inkomsten van de overheid zijn gestegen. Maar de druk op het bedrijfsleven om ook de lonen te verhogen is daardoor toegenomen”, zegt Welzijn. Daarnaast komen de loonstijgingen volgens hem ook voort uit de behoefte van de markt. “Met goed personeel blijf je competitief, dus je wil je mensen behouden.”

Handelsoverschot

Uit de cijfers van ABS blijkt dat Suriname in de tweede helft van 2011 en het eerste kwartaal van 2012 meer exporteerde dan dat het goederen invoerde. De goudsector nam telkens 60 procent of meer van de uitvoerwaarde voor zijn rekening. Volgens Welzijn moeten we “maar niet al te enthousiast doen” over het handelsoverschot. “We profiteren van hoge grondstofprijzen, maar als die prijzen dalen, exporteren we wel maar levert het niets op.” Welzijn pleit voor een diversificatie van de economie.-.

de Ware Tijd, 4 september 2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s