Minder toeristen naar Suriname

Door Ewout Lamé

PARAMARIBO – Het afgelopen seizoen was slecht voor de toeristische sector. Dat is althans de indruk van ondernemers en werknemers in deze branche. “De laatste maanden zijn slap geweest”, zegt Christine Dipoikromo van Acces Tours. Freelance tourgids Errol Gezius vertelt dat hij minder opdrachten had. “Bovendien boekten veel mensen een eendaagse trip in plaats van een drieof vierdaagse toer. Ik hoor van collega’s dat ze rode cijfers draaiden.” Ook bij het informatiecentrum op Fort Zeelandia is het rustig, vertelt medewerker Randy Ngaliman. “Ik zie op dit moment geen buitenlandse toeristen lopen, in andere jaren was dat wel anders”, zegt Ngaliman.

Crisiscabaret

Enkele maanden terug kondigde de SLM in gesprek met de krant al een daling van het aantal boekingen aan. Erik Kuiper, marketingdirecteur van Mets Tours, schat dat zijn bedrijf in vergelijking met vorig jaar 10 à 15 procent minder boekingen binnenkreeg. De recessie in Europa is volgens hem de belangrijkste oorzaak. “Dat crisiscabaret heeft alles veranderd. Mensen plannen hun vakantie niet meer drie maanden van tevoren, maar kiezen op het laatste moment een aanbieding.” Door gebrek aan nationale sturing, kan de Surinaamse reisbranche onvoldoende profiteren van de last-minute-markt, zegt Kuipers. “Daarvoor  moet je met veel hotels entransportbedrijven afspraken maken, om lege hotelkamers voor aantrekkelijke prijzen te kunnen aanbieden.”

Volgens de marketingspecialist ontbeert Suriname een nationaal toerismecomité. Individuele bedrijven kunnen volgens hem Suriname niet voldoende promoten. “Neem de nationale website. Als we daar kritisch naar kijken, haalt die geen voldoende.”

Vijftig plus

Volgens Kuiper zou Suriname als toeristische bestemming eigenlijk niet zo gevoelig voor een recessie moeten zijn. Want Suriname is de ideale bestemming voor de Europese toerist ouder dan vijftig jaar, legt hij uit. “Die mensen kunnen voor 1.500 euro acht dagen naar Suriname, of voor 700 euro 14 dagen naar de Costa del Sol in Spanje”, geeft hij als voorbeeld. “Aan de Costa sta je met andere Hollanders in de rij voor de patatkraam. Hier vang je in een kreek een anyumara en eet ‘m op onder de sterrenhemel. Waar vind je dat nog? “

Martin Panday, zelfstandig adviseur toerisme, is minder positief over de prijskwaliteitverhouding van een Surinaamse vakantie. “De tickets en producten zijn vrij duur”, zegt Panday. “De accommodatie is goed, maar niet geweldig. Suriname is aantrekkelijk voor avontuurlijke toeristen, maar die hebben juist geen binding met het land. Ze kunnen dus net zo goed ergens anders heen”. Hij is het eens met Kuiper dat Suriname vooral bij oudere toeristen aan de man moet worden gebracht. “Maar pas je product daar dan op aan. Sleep die mensen niet de Brownsberg op. Zorg dat de binnenstad begaanbaar is voor mensen die niet goed ter been zijn”.

Panday vindt de signalen verontrustend, maar sluit niet uit dat de maanden november en december een opleving laten zien. “Dat is eigenlijk het topseizoen.”

de Ware Tijd, 5 september 2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s