Archeoloog wil massagraf van slachtoffers opstand plantage Mariënburg in 1902 terugvinden

PARAMARIBO – Archeoloog Benjamin Mitrasingh wil de stoffelijke resten van de slachtoffers van de opstand op plantage Mariënburg in 1902 vinden. In dat jaar vonden zeventien mensen de dood, toen Nederlandse troepen het vuur openden op een menigte stakende contractarbeiders. Zij werden begraven in een massagraf, waarvan de locatie tot nu toe onbekend is.

Volgens de archeoloog is het een wens van de gemeenschap te weten waar de slachtoffers precies zijn begraven. “De lijken zijn met een trolley over de spoorbaan afgevoerd en links of rechts van de lijn begraven”, vertelt hij. Ze werden bedolven onder ongebluste kalk, om stank te voorkomen. “Mensen mochten een tijd lang niet in de buurt komen, vandaar dat de precieze plek vergeten is. De plek is nu overwoekerd”, aldus Mitrasingh.

“Het is geen echte opgraving hoor”, legt de gepensioneerde archeoloog uit. “Ik wil het graf lokaliseren en netjes achterlaten. Steentje erop, klaar.” Mitrasingh wil eerst met een helikopter luchtfoto’s maken. Door de gebruikte kalk is er plaatselijk minder vegetatie, denkt hij. Hij vermoedt dat de soldaten de stoffelijke resten niet ver van de spoorbaan hebben begraven. “Ben je belazerd? Dat waren ook maar jantjes, die vonden dat natuurlijk afschuwelijk.” Hij heeft geen idee hoeveel er van de botten over is.

Mitrasingh wil volgende maand beginnen. “De droge tijd is de juiste tijd voor archeologisch onderzoek.” Hij zegt in overleg te zijn met minister Soewarto Moestadja (Binnenlandse Zaken) en rekent op een bijdrage van de Staat.

Uit protest tegen onder meer lage lonen legden de voormamelijk Hindostaanse arbeiders op 2 juli 1902 het werk neer. Op 29 juli werd plantagedirecteur James Mavor door werknemers doodgeslagen, waarna diezelfde dag een regiment koloniale troepen op de plantages aankwam. Toen de troepen arbeiders begonnen te arresteren, trok een menigte naar het administratiekantoor. De troepen openden daarop gericht het vuur, waarbij 17 doden vielen. Sinds 2006 staat er een monument voor de slachtoffers.

Dit is een gerectificeerde versie van het artikel zoals het verscheen in de Ware Tijd op 7 september 2012. De oorspronkelijke versie vermeldde ten onrechte dat de Nederlandse journalist Hans Buddingh’ fondsen zal werven voor dit project. Dit is niet het geval.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s