Twijfels haalbaarheid suikerfabriek Commewijne

De Surinaams-Chinese ondernemer Qu Bolin wil de gloriedagen van de suikerindustrie in Commewijne doen herleven. Echter is slechts een fractie van de 5 miljoen US dollar die hij wil investeren te traceren. Bovendien is het de vraag of hij kan beschikken over de benodigde technische kennis en vakkundig personeel.

TAMANSARIE/PARAMARIBO – De reacties waren opgetogen, toen vorige maand bekend werd dat Commewijne weer een suikerfabriek zou krijgen. De Chinese ondernemer Qu Bolin had de stoute schoenen aangetrokken. Hij zei zelf geen ervaring te hebben in de suikerteelt, maar had een ervaren kracht aangetrokken: Kadin Wangsantana, die jarenlang werkzaam was bij de toenmalige plantage Mariënburg. Met de nodige tamtam werd het bord onthuld van wat de Commewijne Suikerindustrie NV moet worden. Het bedrijf bestaat voorlopig alleen nog op papier.
Met een totale investering van 5 miljoen US dollar zou dit geen klein project zijn in Suriname.De Ware Tijdwilde meer weten over de man met de ambities om de Surinaamse suikerindustrie weer uit het slop te trekken. Qu Bolin blijkt een tengere man te zijn met een tanig gezicht. We praten op een bankje voor zijn supermarkt in de plaats Tamansarie, terwijl de avond valt. De zaak is netjes, maar het gebouw is niet modern. Binnen kijkt zijn schoondochter met haar dochtertje op schoot naar Chinese muziekfilmpjes op internet. Ze zingt luidkeels mee.

Investeerders in China

Qu vertelt dat slechts een gedeelte van de investering zijn eigen geld is. Hij laat ons een verklaring van de Surinaamsche Bank zien, waaruit blijkt dat hij USD 40.260 op een rekening heeft staan. Daarnaast zegt hij USD 100.000 te hebben geleend. De rest van het benodigde geld moet komen van investeerders in China. Hij geeft ons namen: Wu Zu Yuan, Zhen Ai Min, Ye Shao Wei en Zhong Guoren.

We willen graag met hen spreken, maar volgens Qu zijn ze niet bereikbaar. Hij kan ons niet de naam van een bedrijf geven waaraan deze personen zijn verbonden. “In China zijn ze niet zo strikt. Als je bedrijf klein is, hoef je je niet te registreren. Ze produceren bijvoorbeeld ijzerwaren.” Zijn compagnon Wangsantana: “De Chinezen wilden graag in Suriname investeren, maar ze wisten niet waarin. Ik heb geen contact met ze, ik kan ze niet verstaan, dat doet Qu Bolin.”

Aanpassen

De Commewijne Suikerindustrie NV werd in september vorig jaar opgericht, volgens het handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Het bedrijf had oorspronkelijk drie aandeelhouders. Naast Qu en Wangsantana staat Liu Jibiao, een man met de Chinese nationaliteit, opgegeven. “Liu? Die hebben we er al weer uitgeschopt”, zegt Wangsantana. “Zo iemand die denkt dat hij je kan commanderen. Hij zit er niet meer in met kapitaal.” Hij vertelt dat Qu’s zoon inmiddels de derde aandeelhouder is. Op het adres dat in de oprichtingsakte staat vermeld woont Liu niet meer: hij is vertrokken zonder achterlating van contactgegevens. Bij de KKF staat het bedrijf geregistreerd met een maatschappelijk kapitaal van SRD 5000. Opvallend laag voor een miljoeneninvestering. “Dat hebben we snel even opgegeven”, reageert Wangsantana. “We gaan dat nog aanpassen.”

Wc-papier en ethanol

In het businessplan van de onderneming staat dat het bedrijf suiker wil produceren voor de Surinaamse markt. De nv kreeg 1000 hectare grond toegewezen van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. Dat kan worden uitgebreid naar 4000 hectare, als het bedrijf een succes is. De suikerfabriek moet worden gevestigd op Siparipabo, een plantage in Commewijne. De plantage heeft al meer dan vijftig jaar braak gelegen, volgens Wangsantana. Volgens het bedrijfsplan van de fabriek moet hier over een jaar of vijf suiker groeien. “Van het restproduct gaan we wc-papier en ethanol maken.”

“Alleen als suiker grootschalig wordt geproduceerd en verwerkt, zoals in Guyana, kan het een significante bijdrage leveren”, reageert Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, op het project. Hij legt uit dat voor het bedienen van machines vakkundige arbeiders nodig zijn. Volgens Welzijn waarschuwde de directie van de Guyana Sugar Company onlangs voor de teruggang van de suikerproductie in ons buurland. Eén van de problemen van de sector daar is een tekort aan vakkundig personeel. Welzijn: “Heeft men nagedacht hoe de vakkennis in deze branche kan worden verworven?”

Wangsantana wordt door de nv naar voren geschoven als de man met verstand van suiker. Het is een innemende man van bijna 65 jaar. Hij loopt moeilijk na een ernstig auto-ongeluk. Hij verhaalt graag over zijn 35 dienstjaren bij Mariënburg, een bedrijf dat hij in 1998 verliet. “Ik heb daar nog met stoommachines gewerkt”, vertelt hij lachend. Wij zijn benieuwd hoe Wangsantana de technologische ontwikkelingen heeft bijgehouden. “Dat doen de Chinezen allemaal”, zegt hij. “Ik hou me bezig met de aanplant, zij bouwen de fabriek en zorgen voor het eindproduct.” Qu en zijn zoon vertellen dat de machines voor de fabriek uit China zullen komen, uit de provincie Guangxi. Daar zullen ook mensen worden opgeleid om ze te bedienen.

Niet winstgevend

Eerder vertelde Wangsantana ons dat hij eind dit jaar wil beginnen met planten. Heeft hij al een bestelling geplaatst voor suikerplanten? Hij zegt contact te hebben gehad met het ministerie van LVV. Had hij het eerder over import van suikerrassen uit Guyana, nu zegt hij eerst te willen kijken wat goedkoper is. Hoeveel ton suikerplanten zijn er eigenlijk nodig om 1000 hectare in te planten? Hij kan het ons niet zeggen.

Welzijn is bang dat de Commewijne Suikerindustrie niet winstgevend wordt “vanwege de lagere tonnages die geproduceerd zullen worden, gegeven het areaal en de mogelijkheden”. In ieder geval zal het lang duren voor het geïnvesteerde kapitaal is terugverdiend, volgens hem. Maar hij is niet helemaal pessimistisch. “Als de initiatiefnemers samenwerken met andere agrarische ondernemers in de omgeving, is het mogelijk kosten en andere logistieke zaken te spreiden en te delen”, aldus Welzijn.

de Ware Tijd, 10 september 2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s