Bank uit Trinidad heeft interesse in staatsaandelen Hakrinbank

PARAMARIBO – Republic Bank uit Trinidad heeft belangstelling voor overname van de overheidsaandelen in Hakrinbank. Dat zegt algemeen directeur van Hakrinbank Jim Bousaid aan de Ware Tijd. Op het moment is de staat voor 51 procent eigenaar van Hakrinbank. “Het gaat dus om een gedeeltelijke overname”, zegt Bousaid. “De regering is bereid daarover te praten.

De Hakrinbank schreef in augustus in zijn halfjaarverslag over de gesprekken tussen
de twee financiële instellingen, maar trad tot nu toe niet in details. Bousaid
zegt dat de interesse voor Suriname goed lijkt te passen in de strategie van de
Republic Bank. Republic heeft de laatste jaren een overnamebeleid gevoerd in de
Caribische regio. Vorige week werd bekend dat de bank volledig eigenaar wordt
van zijn dochteronderneming in Barbados. Toch schrijft Republic in zijn jongste
jaarverslag ontevreden te zijn over zijn prestaties op de eilanden. De bank wil
uitbreiden naar andere markten.

Suriname is aantrekkelijk voor Republic, omdat de economie draait om grondstoffen, anders dan diensten en toerisme, zoals op de Caribische eilanden. Bousaid: “Door overname van Hakrinbank kan Republic zijn activiteiten uitbreiden.”

Bovendien zijn volgens Bousaid Trinidadaanse bedrijven al actief in de Surinaamse economie, vooral in de oliesector. “Banken volgen het bedrijfsleven.” De directeur verwacht dat uit het partnerschap voordelen voor Hakrinbank zullen voortvloeien. “Republic is de grootste bank in het Caribisch Gebied. Ze hebben een goede structuur, goede ICT. Ze kunnen ons versterken met trainingen op dat gebied.” Hakrinbank wil zijn efficiëntie verhogen en kosten omlaag brengen.

Parlementariër Ruth Wijdenbosch (NF/NPS) vroeg de regering eerder om opheldering over een mogelijke privatisering van de Hakrinbank. In een reactie zegt Wijdenbosch blij te zijn dat Hakrinbank openheid geeft, maar nog vol vragen te zitten. Wijdenbosch: “Is dit wel het moment om aandelen af te stoten, nu banken wereldwijd omvallen? Is een Caribische bank het beste wat je er nu uit kunt halen? Hoeveel krijgt het volk voor die aandelen terug?” Ze zal dit onderwerp opnieuw aan de orde stellen bij de behandeling Wet Toezicht Geldtransactiekantoren.

Bousaid opende gisteren feestelijk het vernieuwde Hakrinbank-filiaal in Flora. De kredietinstelling renoveert haar kantoren, die dateren uit de jaren zeventig. In het tijdperk van internetbankieren is het nog steeds nodig om een netwerk van kantoren te onderhouden, volgens Bousaid. “Ja, kantoren kosten geld, maar de investering verdient zich terug als klanten makkelijker bij ons binnenstappen.”

De bank gooit binnenkort haar filiaal aan de Anamoestraat tegen de vlakte voor nieuwbouw. Ook neemt de instelling een gerenoveerd monument aan de Saramaccastraat in gebruik. Lelydorp en Middenpad zijn locaties waar Hakrinbank wil uitbreiden, zei Bousaid.

de Ware Tijd, 21 september 2012

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s