Bouwsector Suriname kritisch over huizenplan regering

PARAMARIBO – Het plan van de regering om 18.000 woningen te bouwen vóór 2015 is “totaal niet realistisch”. Dat zegt Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemersvereniging. “Zelfs als ze alle aannemers van Suriname bij elkaar halen gaat ze dat niet lukken”, zegt Wong. “Dat zijn 90.000 deuren, wie gaan die maken?”

Gisteren werd bekend dat de regering voor het komend jaar SRD 243,2 miljoen begroot voor woningbouw. Daarvan bestaat 158,2 miljoen uit een lening van de Volksrepubliek China. De regering wil de 18.000 woningen bouwen “gedurende de zittingsperiode van de huidige regering”. Aannemer Wong noemt een aantal van 3000 woningen in 3 jaar uitvoerbaar.

Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (SVB), noemt het plan “zeer ambitieus”. Welzijn: “Het is goed dat de regering dit nijpende probleem bij de horens pakt. Maar ik moet helaas zeggen dat de ze er onvoldoende in slaagt om onze uitvoeringscapaciteit te verbeteren. We kunnen dit onmogelijk realiseren zonder hulp van buitenaf, van China.” Projecten van het ministerie van Arbeid om meer bouwvakkers op te leiden hebben niet genoeg opgeleverd, zegt hij.

Bij de lening van China horen contracten met Chinese bedrijven, vermoedt Welzijn. Hij neemt aan dat die nog niet zijn gesloten. Hij pleit ervoor dat de regering Chinese bedrijven verplicht om een partner- schap aan te gaan met lokale aannemersbedrijven. “Ik roep de aannemers op actief te participeren als de overheid de aanbesteding doet”, aldus Welzijn. Tegen het einde van het project zouden Surinaamse bouwbedrijven bijvoorbeeld machines moeten kunnen overnemen. “Dat is essentieel voor de uitbouw van onze sector.”

Aannemer Wong kritiseert het inschakelen van Chinese bedrijven, die hij “de nieuwe imperialisten” noemt. “Daardoor vloeit kapitaal weg naar het buitenland.” Wong voorspelt “economische malaise.” Wong: “Als de Chinezen mensen hierheen naartoe halen, helpt dat onze werkgelegenheid niet.”

SVB-voorzitter Welzijn ziet in bouwbedrijven uit de Volksrepubliek echter geen bedreiging. Andere projecten, zoals de uitbreiding van de Staatsolie-raffinaderij, zorgen voor voldoende bedrijvigheid voor Surinaamse bouwnijverheid, denkt hij. Wel vraagt Welzijn om een integrale aanpak van de nieuwe woongebieden. “De nieuwe bewoners zullen een baan moeten nodig hebben om hun huizen te kunnen onderhouden”, zegt hij.

Bestuurssocioloog August Boldewijn vraagt ook aandacht voor zulke stedenbouwkundige aspecten. “Is er gedacht aan sportvoorzieningen, scholen, vervoer? Als mensen daarvoor lange afstanden moeten afleggen is dat niet in de haak”, zegt Boldewijn.

Volgens Wong stelt de regering de woningnood groter voor dan ze eigenlijk is. “Het lijkt dat er een tekort aan woningen is door de migratie als gevolg van de Binnenlandse Oorlog”, zegt Wong. “Toch staan er overal woningen leeg of te huur.”

de Ware Tijd, 26 september 2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s