Surinaamse radiostations zoeken oplossing na stopzetting Wereldomroep

PARAMARIBO — Het verdwijnen van de uitzendingen voor Suriname vanRadio Nederland Wereldomroep(RNW) heeft gevolgen voor de programmering van Surinaamse radiostations. De laatste uitzenddag van Nieuwslijn Suriname was donderdag. Het programma was op een aantal Surinaamse zenders de voornaamste bron van buitenlands nieuws.

Eén van die omroepen is Ampie’s Broadcasting Corporation (ABC). In het programma De wereld in een half uur nam ABC regelmatig een reportage van deWereldomroepover en standaard het Nederlandse dagbladenoverzicht. “Het verschil wordt dat het persoverzicht verdwijnt”, vertelt hoofd radio Pearl Antonius. “We blijven twee items vanuit Nederland uitzenden, waarvoor we overschakelen op de NOS.”

ABC krijgt van die organisatie televisiereportages aangeleverd. Radioluisteraars zullen het geluid van die items horen, voorzien van inleidende teksten door het Surinaamse station zelf. “Zo maken we ons half uur vol. We zullen vooral kiezen voor actualiteiten uit Azië en het Midden-Oosten”, legt Antonius uit. “We leggen zeker niet de nadruk op Nederlands nieuws, tenzij het heel ‘hot’ is.” ABC kan volgens Antonius kosteloos van de NOS-producties gebruikmaken.

Ook Radio Apintie heeft inmiddels al een uitzenddag zonder bijdragen van deWereldomroepgedraaid. Het station nam in het uitgebreide middagnieuws meestal de buitenlandse “informatie” over van Nieuwslijn Suriname. “Voortaan zullen redacteuren zelf een internationaal bulletin samenstellen”, legt Gail Eijk vanApintie uit. “Daarvoor kijken we op internet.”

Ook zal de omroep buitenlandse berichten die in Surinaamse kranten verschijnen gebruiken. “Ik vind het persoonlijk jammer dat het programma stopt, omdat ik er zelf vaak aan heb meegewerkt”, zegt Eijk. Volgens haar legt het wegvallen van RNW geen zwaar beslag op Apinties mankracht.

Radio Radika heeft nog geen vervanging voor Nieuwslijn Suriname. “Ik heb er nog niet over nagedacht”, zegt directrice Roshni Radhakishun. “Als het er niet is, dan breng ik het niet.” Ook Radhakishun betreurt het opheffen van de Surinaamse redactie vanRNW. “De band met Nederland kan nimmer verbroken worden. De helft van onze kinderen zit daar.” Gevraagd of Radika nieuwsprogramma’s van een andere Nederlandse zender zal kopiëren via een webstream, reageert Radhakishun: “O, kan dat? Hartelijk dank voor de tip, ik geef het door aan m’n mensen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s