‘Suriname onterecht op zwarte lijst kinderarbeid van Verenigde Staten’

PARAMARIBO – Onderzoeker Marieke Heemskerk is “verbaasd” dat de Verenigde Staten Suriname heeft toegevoegd aan een lijst van 74 landen waar kinderarbeid een probleem vormt. Heemskerk deed in opdracht van de Amerikaanse overheid onderzoek naar kinderarbeid in de goudsector. De antropologe constateerde juist dat de situatie in ons land relatief meevalt. “Ik denk dat ze mijn rapport verkeerd hebben gelezen.”       

Eind vorige maand stelde het Amerikaanse ministerie van Arbeid in een rapport dat kinderen die in Surinaamse goudmijnen werken, gevaar lopen door kwikvergiftiging. Ook zou kinderprostitutie een probleem zijn. Volgens Heemskerk zijn de omstandigheden vergeleken met andere landen juist niet zo slecht. Ze publiceerde haar onderzoek in januari. Kinderen werken hier niet voltijds in de mijnen. “In Nigeria gaan kinderen twee uur naar Koranschool en sjouwen ze de rest van de dag met zware stenen”, zegt ze. “In Suriname gaat het gros van de kinderen gewoon naar school en waaieren ze in hun vrije tijd een beetje met een goudpan.” Kinderen die in Suriname aan goudwinning doen, doen dat niet omdat ze anders niet te eten zouden hebben. “Ze houden dat kleine beetje geld zelf, en kopen er bijvoorbeeld mooie schoenen of schoolspullen voor.” De jeugd in het binnenland werkt in de mijnen, omdat er geen alternatief is, zegt Heemskerk. “Toen ik vijftien was werkte ik bij de Hema, maar die heb je niet in Koffiekamp.”

Minister Michael Miskin (Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu) twijfelde eerder aan de Amerikaanse bevindingen over Suriname. Wetenschapster Heemskerk sluit zich bij die twijfels aan. Wel erkent ze dat de blootstelling aan kwik bij de goudwinning een gevaar vormt voor de jongeren. “Maar de VS staart zich daarop blind “, zegt Heemskerk. “Het is op het moment onrealistisch om kwik uit te bannen. Het is te goedkoop.” Ook de zorgen over kinderprostitutie in het Amerikaanse rapport zijn volgens Heemskerk niet gebaseerd op goede data. “Van de 101 prostituees die wij in het binnenland hebben geïnterviewd, zei er 1 minderjarig te zijn”, aldus Heemskerk.

Volgens Heemskerk kan beter onderwijs het welzijn van kinderen in het binnenland verbeteren. “Het schoolsysteem is niet kindvriendelijk”, zegt Heemskerk. Er is te weinig aandacht voor vakonderwijs, volgens haar. Ook zitten te veel kinderen in één klas en is het heel normaal dat kinderen 3 tot 4 keer blijven zitten, omdat de taalbarrière te groot is. Bovendien hebben leraren vaak niet een volledige lesbevoegdheid. “In het binnenland zouden juist de beste leraren moeten werken”, vindt de antropologe. Ze denkt dat de inzet van klassenassistenten, die voor de kinderen kunnen vertalen, zou helpen. “In marrondorpen in Frans Guyana zijn daarmee goede resultaten geboekt.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s