Waterkrachtproject zal niet voorzien in stroombehoefte Suriname

PARAMARIBO – Als het Tapajai-waterkrachtproject is voltooid, zal het niet kunnen voldoen aan de vraag naar stroom in Suriname. Dat zeggen energiedeskundigen tegende Ware Tijd. “Het zal met dit tempo nog jaren duren voordat Tapajai wordt uitgevoerd en in de tussentijd zal de vraag nog meer groeien”, zegt energieconsultant Viren Ajodhia. “Tapajai zal het gat maar gedeeltelijk opvullen.”

Ajodhia is verbaasd dat de start van het project zo lang op zich laat wachten. “Waterkracht is goedkoop, maar hoe langer je wacht, hoe duurder de stroom wordt. Je moet in de tussentijd gebruik maken van dure diesel om elektriciteit op te wekken.” Volgens de expert had Tapajai nu al moeten draaien en hadden waterkrachtprojecten in West-Suriname al in voorbereiding moeten zijn, om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen. Waterkrachtdeskundige Lothar Boksteen beaamt dat. “Tapajai zal niet genoeg zijn, dat is de waarheid”, zegt Boksteen. Hij stond aan de wieg van het plan.                               

‘Tapajai’is een afkorting van Tapahonirivier en Jaikreek. Het waterniveau in het Brokopondostuwmeer moet worden verhoogd door een deel van het water van de Tapanahonirivier via de Jaikreek naar het meer om te leiden. Door het hogere waterpeil kan de bestaande centrale bij Afobaka beter worden benut, volgens het plan. In een tweede fase zouden energiecentrales langs de rivier ook stroom moeten opwekken. Daarvoor zou het dorp Palumeu moeten worden ontruimd. Het plan moet 60 megawatt opleveren.
Staatsolie wacht nu op een signaal om te beginnen met milieu- en technisch onderzoek voor het project. Dat onderzoek neemt in totaal 2,5 jaar in beslag. “Daarvoor vragen we de medewerking van de lokale bevolking. Maar die wil eerst een bevestiging van de overheid, dat het onderzoek tot de intenties van de regering behoort”, verwoordt Eddy Fränkel, manager Hydro van Staatsolie, de situatie. In de begroting van 2013 staat dat het milieuonderzoek volgend jaar klaar moet zijn.

Ajodhia, Boksteen en Fränkel vinden dat een samenhangend energiebeleid in Suriname ontbreekt. Volgens Boksteen zou er een energie-instituut opgericht moeten worden waarin partijen als Staatsolie, Suralco en EBS kunnen overleggen. “Politici kunnen vervolgens met hun kennis de beslissingen nemen.” Maar na dertig jaar praten is dat instituut er nog steeds niet. Voormalig minister Gregory Rusland was volgens hem “van goede wil”. Rusland richtte een Energieadviescommissie op. Boksteen zat daar ook in. “We brachten bijvoorbeeld een rapport uit over de tarieven van de EBS. Maar Rusland kreeg het er niet door. Er zat bij de EBS iemand van de NPS die andere inzichten had, en die legde kennelijk meer politiek gewicht in de schaal”, zegt Boksteen. Staatsoliemanager Fränkel formuleert het diplomatiek: “De huidige regering ontplooit soortgelijke initiatieven als Rusland, maar daarvan is op dit moment nog niet veel zichtbaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s