Belastingdienst trekt SRD 34 miljoen uit voor invoering BTW in Suriname

PARAMARIBO – De regering trekt komend jaar zo’n SRD 34,5 miljoen uit voor automatisering bij Belastingen. Dat is nodig vanwege de invoering van de belasting op de toegevoegde waarde (BTW), midden 2013. Met het geld wordt een nieuw computersysteem aangeschaft. Ook worden enkele scans gekocht om de douane efficiënter te laten werken. Het gros van dat bedrag komt uit een lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Dat staat in het Jaarplan 2013 van de regering.

Het ministerie van Financiën trekt bovendien SRD 5,2 miljoen uit om de bedrijfsvoering van de directoraten Financiën en Belastingen te verbeteren. Dat bedrag wordt besteed aan onder andere trainingen voor het personeel, maar ook aan voorlichting over de nieuwe omzetbelasting.                              

Voorlichting naar de bevolking en de ondernemers over BTW is een punt van zorg voor zowel de Consumentenbond als de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS). “Er moet veel meer aan scholing gedaan worden”, zegt Sham Binda, voorzitter van AKMOS. “De overheid moet concreet de doelgroepen in de districten begeleiden”.

Binda wijst erop dat vooral kleine ondernemers in het binnenland relatief weinig scholing hebben en daarom moeite zullen hebben met de omzetbelasting. “Niet iedereen kan overstappen op een computer om de administratie bij te houden.” Binda denkt dat de bedoeling van BTW is om informele bedrijven zichtbaar te maken voor de overheid. “Maar dat bereik je niet met een ingewikkeld systeem”, aldus de zakenman.

Volgens hem betalen ondernemers in de stad nu meestal al enige vorm van belasting, in tegenstelling tot neringdoenden in de het binnenland. Als de overheid juist die groep wil laten betalen, zou ze haar doel voorbij kunnen schieten met omzetbelasting, vreest hij. “Het binnenland is in beweging. Veel mensen zetten kleine bedrijfjes op. Bakkerijtjes, bushouders, Chinezen die met een korjaal de rivier afgaan om goederen te verkopen. Maar niemand pakt ze aan”, aldus Binda. Hij vraagt zich af hoe de overheid de afdracht van BTW van juist deze entrepreneurs wil controleren. “Hoe is hun administratie? Hoe legaal is hun bedrijf?”
Ook de Consumentenbond rekent op “optimale voorlichting”, zegt voorzitter Rudi Balker. “Wij hopen op een gesprek met alle sociale groepen over de invulling van de BTW”,aldus Balker. De Consumentenbond pleit ervoor om de opbrengsten onder te brengen in een sociaal fonds, dat speciaal bedoeld is voor kansarmen in de samenleving. Suriname is rijp voor BTW, denkt Balker. “Veel Caribische landen hebben het ook.”
Binda is het daar niet mee eens. “Je moet niet klakkeloos een systeem uit het buitenland overnemen”, zegt hij. AKMOS pleit voor een systeem van belastingcategorieën gebaseerd op het vermogen van de ondernemer. “Belasting betalen moet zo aangenaam mogelijk gemaakt worden”, vindt Binda.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s