IMF kritisch over verkapte subsidie aan overheidsbedrijven Suriname

PARAMARIBO – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is kritisch over de manier waarop de Staat sommige grote overheidsbedrijven subsidieert, vooral de Energiebedrijven Suriname (EBS). Dat staat in het landenrapport over Suriname van de internationale organisatie, dat gisteren werd vrijgegeven. Het IMF heeft het over een “ingewikkeld web van elkaar kruisende subsidies en opgelopen betalingsachterstanden” in de publieke sector.

Volgens de IMF heeft EBS de afgelopen jaren een betalingsachterstand opgelopen bij de Staat voor doorverkochte stroom uit de Afobakka-centrale. Die schuld bedroeg vorig jaar 47 miljoen US dollar. Suralco, eigenaar van de centrale, verkoopt die energie tegen marktprijzen aan de Staat, die op zijn beurt het grootste deel doorverkoopt aan EBS. Maar EBS heeft daarvoor de laatste jaren dus geen vergoeding overgemaakt.                                

EBS krijgt bovendien diesel van Staatsolie voor zijn eigen energiecentrale. Het elektriciteitsbedrijf betaalt daar echter niet voor. Ter compensatie mag Staatsolie de kosten voor het importeren van de brandstof aftrekken van de winstuitkering aan de staat. Vorig jaar bedroeg die aftrek 37 miljoen US dollar. Daarnaast neemt EBS ook stroom af uit de krachtcentrale van Staatsolie. EBS betaalt daar evenmin voor. Alles bij elkaar had EBS in 2011 onbetaalde rekeningen van 24 miljoen US dollar uitstaan, schrijft de internationale organisatie.

Deze financiële constructies zijn niet direct schadelijk voor de economie, tekent het IMF aan. Maar ze maskeren wel de omvang van staatssubsidie aan de publieke sector. Het IMF schat dat op deze manier in 2011 voor 84 miljoen US dollar aan staatssteun is gegeven.

EBS-directeur Kenneth Vaseur kon gisteren in een telefonische reactie niet in detail op de bevindingen van het IMF ingaan. “Die schuld is een sociale schuld”, zei Vaseur. “We hebben nu een regering die op verantwoordelijke manier met de schuld wil omgaan. EBS is als monopolist in potentie altijd een gezond bedrijf.”

Gevraagd om een reactie zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen dat “je geen rekenwonder hoeft te zijn om te begrijpen dat EBS met de huidige tarieven niet helemaal quitte kan draaien”. Hok zegt dat de regering de omvang van de staatsteun zichtbaar wil maken voor de samenleving. Volgens de minister heeft Staatsolie zijn brandstofrekening vorig jaar rechtstreeks bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen ingediend, maar is dat “door een misverstand” dit jaar niet gebeurd.

Hok bevestigt dat accountantskantoor KPMG onderzoek heeft gedaan naar de financiële situatie van EBS. “We kunnen het bedrijf nu weer gezond maken”, aldus de bewindsman. Hij wilde niet vooruitlopen op welke maatregelen daarvoor worden genomen. Hok wilde evenmin kwijt of de Surinaamse Waterleidingmaatschappij op een soortgelijke wijze wordt ondersteund.

Vorige maand werden de voornaamste conclusies van het IMF-rapport al bekend gemaakt door de Centrale Bank. De organisatie is over het algemeen positief over de economische vooruitzichten van ons land.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s