Parlement Suriname bespreekt morgen Waarheidscommissie

De groep DNA-leden die de instelling van een Waarheids- en Verzoeningscommissie voorbereidt, presenteert dinsdag zijn bevindingen in een besloten vergadering van het parlement. Dat zegt parlementariër Ricardo Panka tegen de Ware Tijd. Daarna zal Panka’s commissie een wetsvoorstel opstellen, om de werking van de Waarheidscommissie te regelen. “Afhankelijk van de uitkomst van de vergadering dinsdag, willen we daarna beginnen met nationale consultaties”, zegt Panka. “We willen spreken met de hele Surinaamse gemeenschap.”

Eerder stuurde de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) een missie naar Suriname om de instelling van een waarheidscommissie te bestuderen. De regering had de OAS om assistentie gevraagd, nadat de Amnestiewet in april werd aangenomen door de DNA. Volgens Panka staat de toezegging van de OAS om Suriname te begeleiden “nog steeds als een huis.”                               

De parlementaire werkgroep constateerde dat er in Zuid- en Centraal-Amerika veel verschillende vormen van waarheidscommissies zijn geweest. Panka wilde niet uitwijden over de conclusies van het voorbereidend werk van zijn commissie. Wel benadrukte de volksvertegenwoordiger dat de commissie niet alleen om de Decembermoorden moet draaien, “maar om de hele periode van 1980 tot 1985”.
Ruth Wijdenbosch, DNA-lid voor het oppositionele Nieuw Front, heeft nog niets gehoord over de conclusies van de OAS-missie. “Wij doen niet meer aan de voorbereidingscommissie, omdat wij tegen de Amnestiewet zijn”, aldus Wijdenbosch.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s