Landbouwsector Suriname somber over plannen regering

PARAMARIBO – Het stimuleren van de export, de rijstsector en het geven van praktische trainingen: dat zijn de belangrijkste maatregelen voor de landbouw in het jaarplan 2013 van de regering. Gisteren bereidde de Nationale Assemblee de begrotingsbehandeling van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor. Maar de agrarische sector zelf is kritisch over de ambities van de regering.

Vertegenwoordigers van de land- en rijstbouw missen een samenhangend beleid en hekelen bureaucratie en politisering. In totaal investeert de regering SRD 110,6 miljoen in deze sector. De bevordering van landbouwexport is met SRD 26 miljoen een belangrijke post. Met het geld moeten verse exportproducten beter worden afgehandeld. Zo wil de regering een pakhuis bouwen waar groente en fruit wordt ingepakt voor de uitvoer. Dat gebouw moet SRD 19 miljoen kosten.

Vergrijzing

Bouterse-Ameerali herhaalt de ambitie om Suriname te laten uitgroeien tot de voedselproducent van het Caribisch gebied. Voor het private ondernemerschap ligt de nadruk op trainingen en voorlichtingsprogramma’s aan individuele verbouwers.

“Er zit geen lijn in”, zegt Wim Bajnath, voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta. “Wat is je startpunt en waar wil je eindigen?” Volgens Bajnath vormt vergrijzing de grootste bedreiging van de landbouw in Suriname. Het vak zou niet aantrekkelijk zijn voor een volgende generatie. Dat komt vooral door het ontbreken van een sociaal vangnet, volgens Bajnath. “Als je iets overkomt ben je op jezelf aangewezen.” Hij herhaalt zijn pleidooi voor een calamiteitenfonds en een oudedagsvoorziening voor landbouwers.

De trainingen die LVV geeft, komen volgens Bajnath vooral ten goede aan deeltijdboeren. “De deelnemers zijn vaak zelf ambtenaar”, vermoedt Bajnath. Bijscholing heeft weinig zin als de basis, een landbouwschool, ontbreekt. Het grondbeleid is volgens hem een grote hindernis voor de boer. “Stel, je dient een aanvraag in. Die moet naar het ministerie van RGB, dan naar het districtscommissariaat, dan naar LVV, dan naar OW”. Volgens hem werkt deze bureaucratie corruptie in de hand. Dezelfde versnippering nekt volgens hem het onderhoud van de infrastructuur. Bajnath: “De ene lozing is van LVV, de andere van OW. Elk wijst naar de ander”.

Rijstmarkt verstoord

De rijstsector wordt met verschillende maatregelen ondersteund. Het ministerie trekt SRD 1,9 miljoen uit voor het opzetten van waterschappen in Nickerie. Het onderzoeksinstituut voor rijst, ADRON, krijgt in 2013 SRD 3,5 miljoen subsidie. Volgens Bramdew Rampadarath pakken deze maatregelen de kernproblemen in de sector niet aan. Rampadarath is voorzitter van de Vereniging van Padieproducenten (VPP). Volgens hem is de markt verstoord. De rijstverwerkers en exporteurs zouden een kartel hebben gevormd en woekerwinsten maken.

De government-take op brandstof zou moeten worden afgeschaft en de regering zou schulden van padieboeren moeten overnemen. Ook moeten rentes op leningen omlaag en zou een collectieve opslagplaats en droger moeten worden gebouwd, zodat producenten minder afhankelijk worden van opkopers, somt de padievoorman op.

“Is de sector geliberaliseerd? Geef dan alles vrij. Dan halen we zelf onze brandstof in Venezuela”, is de oproep van Rampadarath aan president Bouterse. Eerder zei de producent al tegen deze krant dat veertig procent van de padieboeren failliet dreigt te gaan. Volgens Rampadarath speelt ADRON geen rol als rijstveredelaar. “Guyana heeft er 16, wij geen één. Laat de regering buitenlandse veredelaars aantrekken”, smeekt de voorzitter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s