VS verwerpen kritiek Suriname op zwarte lijst kinderarbeid

PARAMARIBO – Het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijft erbij: Suriname staat terecht op een lijst van landen waar kinderarbeid een probleem is. Daarmee staan de Amerikanen lijnrecht tegenover de zienswijze van Michael Miskin, Surinaams minister van Arbeid.

De Amerikanen staan open voor overleg met de Surinaamse regering, “om een oplossing te vinden voor de zorgen die we uiten in onze rapporten”, zegt woordvoerder Gloria Della. “We houden dit onderwerp in de gaten, dus we zijn altijd blij met aanvullende informatie over kinderarbeid in Suriname”. Het overleg is precies waar Miskin naar uitkijkt. Hij geeft aan dat ongeveer een maand terug zijn ministerie met een Amerikaanse delegatie heeft gesproken over deze kwestie. “En ze zouden nog terugkoppelen, dus daar kijk ik naar uit.”

Eind september voegde de VS Suriname samen met Zuid-Soedan en Vietnam toe aan een lijst van 74 landen, waar dwang- en kinderarbeid schrijnend zijn. Vooral in de goudsector staan volgens de VS kinderen aan gevaarlijk werk bloot. De VS baseerden zich mede op een rapport dat onderzoekster Marieke Heemskerk in hun opdracht uitbracht. De wetenschapster deed onderzoek naar kinderarbeid in de goudsector en concludeerde dat in het binnenland de omstandigheden juist relatief meevallen.

Ook Miskin vindt dat. Hij geeft aan dat het gesprek eerst ging over arbeid. “Toen heb ik ze gevraagd waar de relatie werkgever – werknemer is. Toen veranderde hun punt naar ‘aanwezigheid’ van de kinderen. Ik heb die mensen erop gewezen dat de kinderen die er zijn, de kinderen zijn van mensen die in de goudvelden werken”, geeft Miskin het verloop van het gesprek weer.

De stelling van de Amerikanen dat de kinderen vanwege allerhande omstandigheden ook niet aanwezig moeten zijn vindt Miskin ‘verregaand’. Er klinkt wat irritatie in de stem van de minister wanneer hij aangeeft niet te zullen ingaan op de jongste uitlatingen van Della, maar te wachten op het formeel contact dat wederom uit de VS zou worden opgezocht.

“Ons ministerie heeft het onderzoek van Heemskerk nauwkeurig geanalyseerd, volgens interne richtlijnen”, reageert Della als zij wordt geconfronteerd met de kritiek uit Suriname. “Gezien het bewijs uit drie andere bronnen is het vermoeden gerechtvaardigd dat kinderarbeid in de Surinaamse goudsector wordt ingezet, waarmee internationale standaarden worden overtreden.” Die drie andere bronnen zijn een mensenrechtenrapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uit 2010, een rapport over mensensmokkel van datzelfde ministerie uit 2011, en rapportages van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo van januari van dit jaar.

In het rapport van Heemskerk, dat ze met Celine Duijves schreef, staat dat kinderen werken met kwik en andere “gevaarlijke taken” uitvoeren. “Gevaarlijk werk is een van de ergste vormen van kinderarbeid, zelfs als kinderen niet worden gedwongen en ze naar school kunnen gaan”, zegt het Amerikaanse ministerie. “Deze informatie over gevaarlijk werk is van belang voor onze rapportage”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s