Oppositie Suriname heeft scherpe kritiek op Huisvestingsplan regering

PARAMARIBO – Is het een plan of niet? Het huisvestingsplan van de regering werd voor de tweede dag besproken in De Nationale Assemblee. De oppositie betoogde weer dat het document niet genoeg is uitgewerkt en sprak van “haastwerk” en “rommel”. De coalitiepartijen hadden het over een plan met een brede visie die in nadere wetten moet worden uitgewerkt.

Oppositielid Ronny Asabina (BEP) leverde scherpe kritiek. Hij noemde de cijfers in het plan onbetrouwbaar. “Een plan zonder uitgebalanceerde begroting is geen plan, maar een document met wenselijkheden en droombeelden”, zei hij. Met het huisvestingsplan is een bedrag van SRD 1,3 miljard gemoeid. Volgens hem voldoet het wetsvoorstel niet aan essentiële eisen van een plan. “Concrete doelen ontbreken”, zei Asabina. “Hoe moeten wij dit als parlement controleren?” De parlementariër geselde de regering met tientallen concrete vragen. “Zullen de woningprijzen stijgen door dit plan? Waarom zijn verschillende ministeries er mee belast? Hoe zit het met de landhervormingswet?”

André Misiekaba (NDP) reageerde: “Volgens mij wordt dit plan niet begrepen.” Misiekaba legde uit dat het plan grote lijnen uitzet. De nodige wetten moeten later door DNA worden gemaakt. Asabina zei in zijn bijdrage te vrezen dat de kostprijzen van de huizen te ver liggen van de huizenprijzen op de vrije markt. “Zullen woningprijzen stijgen door dit plan?” vroeg de BEP-fractieleider zich af. Ook vroeg hij aandacht voor mogelijke belangenverstrengeling. Volgens het plan moet de Huisvestingsautoriteit namelijk huizen toewijzen, maar is dat ook de instantie waar mensen beroep kunnen aantekenen. Verder miste Asabina aandacht voor huursubsidie.

Namens regeringspartij Pertjajah Luhur zei Martha Djojoseparto dat haar partij positief is over het huizenplan. Djojoseparto zei te hopen dat betere huisvesting kan bijdragen aan de strijd tegen kindermisbruik en huiselijk geweld. Wel vroeg ze aan de regering wat de plannen zijn m.b.t. de hervorming van de grondpolitiek. Marinus Bee van ABOP noemde het een “goed document”. Hij zei dat Suriname best lering kan trekken uit voorbeelden in landen als Brazilië en Guatemala. Winston Jesserun (DA’91) vond het plan op een verkiezingspamflet lijken. Hij stoorde zich aan het afdrukken van een foto van president Bouterse in het document. Jesserun: “Sinds wanneer is het gebruik om foto’s van regeringsfunctionarissen op te nemen in wetteksten?” Hij vroeg zich af hoe de regering de bouwsector wil versterken om het plan uit te voeren.-.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s