Ambassadeur: Turkije goede partner voor huizenbouw Suriname

PARAMARIBO – Turkije zou een partner kunnen zijn voor het huisvestingsplan van de Surinaamse regering. Het Turkse staatsbedrijf Toki is gespecialiseerd in de snelle bouw van goedkope koopwoningen bedoeld voor sociale groepen, die zich anders geen eigen huis zouden kunnen veroorloven. Dat zegt de Turkse ambassadeur Ersin Erçin die vrijdag een bezoek aan Suriname bracht aan de krant.

Deze kwestie heeft hij niet besproken met de regering. In het algemeen zijn Turkse bedrijven bezig hun vleugels uit te slaan, waarbij ook Suriname in het vizier is. “Toki dingt mee naar een opdracht in Brazilië om woningen te bouwen voor het ‘Minha casa, minha vida’ (Mijn huis, mijn leven)-programma”, zei Erçin. “Onlangs was een technische delegatie nog in Brazilië.” ‘Minha casa, minha vida’ is een enorm huisvestingsplan van de Braziliaanse overheid. In dat kader moeten er 2 miljoen woningen worden opgeleverd vóór 2014. Volgens de cijfers van de Wereldbank bouwde Toki meer dan een half miljoen woningen tussen 2003 en 2012. Daarvan was 86 procent betaalbare sociale woningen.

Erçin is ambassadeur van Brazilië en Suriname en heeft Brazilië als standplaats.

De diplomaat maakte bekend dat vicepresident Ameerali in januari een bezoek zal brengen aan de Turkse premier Recep Erdogan. Op de agenda zal staan: de afronding van een viertal verdragen tussen de twee landen. Ook zullen de twee praten over versterking van de handelsbetrekkingen.

Turkse investeerders staan te springen om te investeren in het buitenland, en Erçin ziet goede mogelijkheden voor Turkse bedrijven in Suriname. Turkije maakte de laatste jaren een onstuimige economische groei door. “Turkse ondernemers hebben hun vleugels uitgeslagen naar het Midden-Oosten en Centraal-Azië, maar daar is de markt nu verzadigd. Ze zijn op zoek naar nieuwe landen”, zei Erçin. Volgens de ambassadeur zouden cementfabrieken, bouwbedrijven, textielfabrieken, de olie-industrie en edel smederijen geïnteresseerd zijn. Er wonen nu zo’n 100 Turken in Suriname, wat volgens hun vertegenwoordiger “meer dan in Brasilia” is. Zij werken vooral in casino’s. Een gevolg van het verbod dat Turkije in 1996 invoerde op gokbedrijven, legde de ambassadeur uit.

Turkije wil Suriname gebruiken als springplank om betrekkingen op te bouwen met het Caribisch Gebied. “We hebben niet veel ervaring met de Cariben, terwijl we de laatste jaren bezig zijn ons open te stellen naar nieuwe wereldgebieden. Suriname is een strategisch land”, zei Erçin.

Suriname is net als Turkije lid van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS). Onlangs maakte minister Lackin van Buitenlandse Zaken dat de republiek actiever zal worden in die club en Turkije is daar blij mee, zei Erçin. De terugkeer van Suriname versterkt de positie van Turkije, een land met een strikte scheiding tussen religie en staat, tegenover religieuze landen als Saoedi-Arabië. Erçin: “Het zal de diversiteit van de organisatie vergroten. Onze beide landen hebben een neutraler en dus humaner beleid.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s