‘Suriname moet op industriële schaal hennep telen’

PARAMARIBO — Zeg je hennep, dan denk je aan een dyonko. Maar tegenwoordig wordt cannabis sativa, zoals hennep in de wetenschap heet, ook gebruikt om een autobumper te maken. Of haarshampoo. Of saladedressing. Het gewas is in opkomst als duurzame grondstof voor allerlei producten. Winston Wirht wil industriële hennepteelt introduceren in Suriname. Zijn miljoenenproject heeft echter nog wel wettelijke toestemming nodig. Vorige week presenteerde Wirht zijn plannen.

Hennep wordt nu al in 34 landen op industriële schaal verbouwd. Van de vezels uit hennep worden bijvoorbeeld auto-onderdelen en bouwmateriaal gemaakt; de olie wordt gebruikt voor onder meer cosmetica. Het restproduct wordt verwerkt tot veevoeder of compostaarde. Bovendien, zeggen de voorstanders, is het een duurzame teelt. Voor al die producten hoeven geen andere grondstoffen zoals chemische producten te worden aangewend. En het gewas zelf kan worden geteeld zonder veel pesticiden.

Wirht: “Suriname zou er goed aan doen om nu met hennep te beginnen.” De docent milieu-economie aan de Anton de Kom Universiteit heeft daarom de stichting Versativa opgericht. Samen met twaalf investeerders uit binnen- en buitenland wil hij over acht jaar 60.000 hectare hennep in bedrijf nemen. De totale investering bedraagt 150 miljoen US dollar, schat hij. “We hebben het netwerk, de gelden en de kennis al.” De omzet moet tussen de 240 en 400 miljoen US dollar per jaar liggen. Uiteindelijk verwacht hij 4.000 arbeidsplaatsen te bieden.

Volgens Wirht is de ecologische teelt goed te combineren met vee-, bijen- en fruitteelt. Versativa heeft nu overeenkomsten gesloten met grondeigenaren, die hun terreinen ter beschikking stellen voor de opzet van proefbedrijven. Die testfase moet drie jaar duren. Het gaat om 500 tot 1.000 hectare al toegewezen gronden, die nu nog ongebruikt zijn.

Wirht wil in eigen land eindproducten maken. Hij denkt aan auto-onderdelen zoals dashboards of bouwmaterialen zoals spaanplaat. “Maar we willen ook nieuwe eindproducten ontwikkelen. Bijvoorbeeld textiel gemaakt van hennep.”

Maar er zit één addertje onder het gras. Hennep is nog altijd marihuana. De werkzame stof in hennep die zorgt voor het verdovend effect heet THC. Het gehalte THC in industriële hennep is extreem laag. De variant die Wirht wil gebruiken bevat 0,03 procent. “Je kunt dat geen narcotica noemen.” De Surinaamse wet maakt echter het onderscheid niet. Wirht zal voor zijn proefnemingen speciale ontheffing nodig hebben van de regering.

Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft Versativa’s plannen nog niet gezien en waagt zich niet aan het onderwerp. “Op het moment is het niet toegestaan om hennep als zodanig in cultuur te brengen”, beaamt de bewindsman. “Als dit plan wordt aangeboden aan het ministerie zullen we ons erover buigen.”

Wirht realiseert zich dat hij de publieke opinie achter zich moet krijgen. “Maar ik heb nu al hennepproducten in bezit. De trui die ik aanheb, is van hennep gemaakt, die is vrijelijk geïmporteerd. Dan komen ze me maar opsluiten.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s