Doelgroep Huisvestingsplan: inkomens tot 4000 SRD

PARAMARIBO — De regering zal niet zelf huizen bouwen, maar de burger faciliteren om zelf hun woning te bekostigen. Woningzoekenden krijgen een bouwrijpe kavel ter beschikking en laten hun huis bouwen door een centrale aannemer. Ze betalen zelf voor hun huis, waarbij inkomens tot SRD 4000 volledige financiering krijgen. Dat zei vicepresident Robert Ameerali gisteren tijdens het debat over het Huisvestingsplan van de regering.

Hij legde uit dat er twee doelgroepen zijn voor het Huisvestingsplan. De eerste zijn mensen met een salaris tot SRD 2066 per maand. Deze groep betaalt 5 procent rente over een periode van 30 jaar. Dat is een maandelijkse aflossing van SRD 330. Ze krijgen hun woning, met een maximumoppervlak van 100 vierkante meter, volledig gefinancierd.

De tweede doelgroep vormen mensen met een salaris tussen de SRD 2600 en SRD 4000. Ook zij krijgen recht op 100 procent financiering voor de bouw van de woning, die maximaal 150 vierkante meter mag beslaan. Zij betalen over 30 jaar 7 procent rente, dat is een aflossing van SRD 800 per maand.

Ameerali kondigde aan dat een nationaal woningbouwfonds wordt ingesteld, dat kredieten moet verstrekken aan woningcorporaties. Hij weersprak dat de op te richten Huisvestingsautoriteit onhandelbaar wordt als het door meerdere ministeries wordt aangestuurd.

“Dat is een onjuiste constatering”, zei Ameerali. “Het wordt een interdepartementaal instituut, vergelijkbaar met de Maritieme Autoriteit.” Ameerali benadrukte dat de woningzoekende van de overheid een bouwrijpe kavel krijgt en dat hij zelf moet bouwen. “De wegen, het water en de elektriciteit doet de overheid”, aldus Ameerali.

Bijna verliet de oppositie gisteren de vergadering van de Nationale Assemblee. Guno Castelen (NPS) kondigde aan weg te lopen, omdat president Bouterse ondanks herhaald aandringen van de oppositie niet aanwezig was bij het de behandeling van het Huisvestingsplan. In plaats van de president beantwoordde vicepresident Robert Ameerali gisteren de gestelde vragen van het parlement. Castelens fractie- genoot Ruth Wijdenbosch liet de vergadering schorsen; na onderling overleg bleef de Nieuw Front oppositie tóch.

“De president negeert ons met opzet”, verklaarde Wijdenbosch. “Door weg te blijven geeft hij aan dat hij ook zelf vindt dat het huisvestingsplan niet het document is dat de grondwet voorschrijft.” André Misiekaba (NDP) gaf aan die mening niet te delen. “27 jaar na invoering van de grondwet heeft de regering opdracht gegeven het Huisvestingsplan op te stellen. Wij zijn content met de aanwezigheid van de vicepresident”, aldus Misiekaba.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s