Nationale Assemblee wil duidelijkheid over prijzen nieuwe woningen

PARAMARIBO – Zo’n 45 minuten, meer had vicepresident Robert Ameerali gisteren niet nodig om de vele vragen van de Nationale Assemblee over het Huisvestingsplan te beantwoorden. DNA-lid Asiskumar Gajadien (VHP) vond de beantwoording “teleurstellend en summier”. Oppositie- èn coalitiepartijen drongen bij de regering aan op duidelijkheid over wat de huizen gaan kosten. Daar kon de regering gisteren nog niet precies antwoord op geven.

“Mensen moeten zich realiseren dat ze voor hun woning moeten betalen”, zei NPD-fractielid André Misiekaba. “A sani fu gratis oso no de moro. Maar zeg dan duidelijk wat ze gaan kosten”. Volgens Gajadien strooit de regering de bevolking “zand in de ogen” over de huizenprijs. “U hebt het over bouwkosten van SRD 80 per vierkante meter. Bij het project in Hanna’s Lust liggen de reële kosten van aannemers en directievoering op 81 euro per vierkante meter. Dat is viermaal meer!”

De Megacombinatie-fractie juichte toe dat de regering niet langer van plan is de huizen zelf te bouwen, maar een faciliterende en controlerende rol inneemt. Wel vroeg de NDP om meer duidelijkheid over wanneer de regering de benodigde wetgeving wil indienen. “DNA kan wetten als initiatief indienen, dan kan een lange weg vermeden worden”, zei fractielid Misiekaba. Ook wilde hij weten hoe de regering de kavels precies gaat toewijzen. Hij bekritiseerde de banken, die het volgens hem niet inzichtelijk maken waarom aan sommige mensen wél, en aan andere geen lening wordt verstrekt.

“Ik ben blij met de uitleg van de VP, omdat hij op geen enkele wijze heeft kunnen aantonen wat er precies gaat gebeuren”, zei Radjkoemar Randjietsingh (VHP). Hij bereed weer het stokpaardje van de oppositie: het Huisvestingsplan is die naam niet waard. “De vicepresident zegt dat het aantal te bouwen woningen later zal worden bepaald”, hield Randjietsingh de landsvergadering voor. “Kennelijk heeft hij niet genoeg vooronderzoek gedaan. Dus voldoet het plan niet aan de vereisten van de grondwet.”

De VHP-afgevaardigde betoogde dat de regering geen duidelijkheid geeft over de kosten van de te bouwen woningen. Volgens Randjietsingh zei de regering aanvankelijk dat de kleinste woning, van 60 vierkante meter, SRD 114.000 moet kosten. Hij rekende echter voor dat volgens de uitlatingen van de VP in het parlement, een woning van 150 vierkante meter SRD 115.000 kost. “Er is iets mis”, concludeerde Randjietsingh.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s