‘Bureaucratie gevaar, maar voorlopig niet minder ambtenaren’, zegt minister Wijnerman

Paramaribo – De regering Bouterse/Ameerali voert geen beleid om het overheidsapparaat te verkleinen. “Daar beschikken we nog niet over”, zegt minister Adelien Wijnerman van Financiën aan de Ware Tijd. “We moeten de komende jaren kijken hoeveel ambtenaren we nodig hebben. Voorlopig moeten we met deze situatie uit de voeten.” De minister heeft gisteren [8/11] de 44ste jaarlijkse Conferentie voor Monetaire Economie geopend.

In haar openingsrede op de bijeenkomst van centrale banken en wetenschappers uit het Caribisch Gebied noemde Wijnerman juist een te grote overheid als één van de hindernissen voor de ontwikkeling van de Surinaamse economie. “Suriname gaat al lange tijd gebukt onder een ongewoon grote bestuurlijke machinerie, vergeleken met de omvang van de economie”, sprak de bewindsvrouw tot de buitenlandse economen. “Caribische landen lopen voortdurend het gevaar om de private sector te zwaar te belasten, door een buitensporig aandeel in kapitaal, grondstoffen en menskracht op te eisen voor het bestuurs- en beleidsapparaat.”

Volgens gegevens van het Algemeen Bureau voor Statistiek is 61 procent van de werkzame bevolking in dienst bij de staat. Dat cijfer is internationaal waarschijnlijk ongeëvenaard voor een vrije markt economie.

Toch voert de huidige regering volgens Wijnerman wel degelijk hervormingen door, waarbij ze wees op betere controle van de begroting, modernisering van de belastingen en de oprichting van een soeverein welvaartsfonds. De bewinds- vrouw ziet niet alleen nadelen aan een kleine economie zoals de Surinaamse. “Maar we zijn niet lenig genoeg geweest om de voordelen uit te buiten”, zei ze. Volgens Wijnerman moeten kleine economieën bij uitstek in staat zijn snel in te spelen op veranderende handelsomstandigheden en nieuwe technologie.

Gillmore Hoefdraad, governor van de Centrale Bank van Suriname, is gastheer van de conferentie. Hij pleitte gisteren andermaal voor een voorzichtig monetair beleid. “Economisch zijn de tijden moeilijk”, waarschuwde de bankier. “Veel landen worstelen met de gevolgen van de financiële crisis van 2007 en 2008, terwijl woelingen in de eurozone het herstel vertraagt. Dit ondermijnt het vertrouwen van investeerders, waardoor de vraag naar goederen, diensten en toerisme in de Cariben maar niet groeit.” Hoefdraad ziet graag dat de Caricom de weerbaarheid van zijn kleine en open economieën vergroot. Tijdens de conferentie staan lezingen op het programma over onder meer handel tussen Caricom-landen onderling, werkloosheid en bankentoe- zicht op het programma. Eén van de aanwezige wetenschappelijke instituten is de Universiteit van West-Indië op Trinidad. “Deze conferentie is een mooie gelegenheid voor onze studenten om hun onderzoek te presenteren”, zegt Regan Deonanan, lector aan die universiteit.

De presidenten van de centrale banken vergaderen vandaag en morgen in Paramaribo. De vergadering vindt iedere twee jaar plaats. De bankgovernors zullen onder meer monetaire samenwerking en kapitaalverkeer bespreken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s