Sociale woningbouw doet intrede in binnenland Suriname

LESPANSI — Eindelijk is ze verlost van de ratten. Erna Lienga uit het dorp Lespansi aan de Surinamerivier is blij met haar nieuwe woning. “Ik vind het schitterend”, zegt Lienga.

In Lespansi werden vrijdag vijf woningen voor mensen met een laag inkomen feestelijk opgeleverd. Ze zijn neergezet door het Low Income Shelter Programme (LISP), dat valt onder het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo).

De woningen zijn simpel: op stenen palen, een houten kamer met shutters en een dak van grofolo. Er is een gezamenlijk toilethuis. De huisjes passen prima in het dorpsgezicht. Ze zijn een gift aan de gemeenschap.

Lienga heeft zo’n twaalf maanden op haar nieuwe onderkomen gewacht. Ze gaat er met haar man en drie kinderen in wonen. Alles is welkom, al had ze nog wel meer willen vragen. Maar ja, het is een geschenk, dus dat durfde ze niet. Lienga’s oude huis wordt niet afgebroken. “Dat is een souvenir voor komende generaties.”

Minister Alice Amafo van Sozavo is afgereisd om de opening verrichten. “Ik heb erop gestaan dat de low income-behuizing óók in het binnenland ingang vindt”, vertelt Amafo. “Het is een uiting van het universalisme dat deze regering voorstaat. Deze vijf woningen zijn het begin: het moeten er honderd worden in het binnenland”, vertelt Amafo.

LISP werkte voor dit project samen met de Women’s Business Group. “Zij hadden in dit gebied al ervaring met een project voor microkrediet”, vertelt directeur Dynaida Baptist. “Daarom hebben we voor Lespansi gekozen om te beginnen”. De woningen hebben SRD 10.000 per stuk gekost. Het benodigde geld kwam van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

Binnenlandbewoners kunnen in feite geen lening krijgen: weinig mensen hebben een vast inkomen en de grond is niet in eigendom. “Dorpsbewoners verkopen pinda’s, verrichten wat handwerk. In de droge tijd heb je geen inkomsten”, vertelt lokaal bestuursambtenaar Edgar MacDonald.

De kapitein van het dorp bepaalt bovendien wie ergens mag wonen, vertelt Baptist. “Wat moet je als bank met zo’n situatie?”, zegt de directrice. “Zo’n huis kan niet als onderpand dienen voor een lening.”

Met een computerprogramma berekende LISP de armoedegraad van de aanvragers. Baptist: “Daarvoor nemen we bijvoorbeeld het aantal gezinsleden mee, maar ook of er bijvoorbeeld een spiegel in het huishouden is.”.-.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s