Loononderhandelingen leraren lopen vast

PARAMARIBO – De onderwijsbonden zijn weggelopen van de loononderhandelingen met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat maakten de bonden BVL en FOLS gisteren bekend. “Leerkrachten moeten er meerdere banen op na houden om het hoofd boven water te houden”, schrijven de bonden in een communiqué. “Daardoor komt de kwaliteit van het onderwijs onder druk te staan. De overheid gaat voorbij aan de ernst van de situatie en etaleert een onbegrijpelijke houding, waardoor de onderhandelingen onnodig worden vertraagd.” De bonden vergaderen vrijdag met hun leden over deze kwestie.

FOLS-voorzitter Marcellino Nerkust wilde niet zeggen om hoeveel procent loonsverhoging de bonden precies hadden gevraagd, wel dat het meer dan 3 procent was. “Ja, natuurlijk”, aldus Nerkust. “Anders gaat alles terug naar de belastingen.”

Minister Soewarto Moestadja had gisteren nog geen kennis genomen van het communiqué. “Ik heb net de raad van ministers voorgehouden waar de bonden om vroegen”, zei Moestadja tegen de Ware Tijd. “Het gaat om een percentage van het primaire loon en daarnaast vergoedingen voor educatie”, legde de minister uit, maar hij wilde verder niet inhoudelijk op de looneis ingaan.

De minister zegt dat de vicepresident en hij de onderhandelingen zeer serieus nemen en streven naar een breed gedragen akkoord. Volgens Moestadja mag een loonsverhoging niet leiden tot meer inflatie. “Vanaf het begin heeft de regering gezegd: we komen op voor onze medewerkers, maar de economische stabiliteit mag niet in gevaar komen”, aldus de bewindsman.

Tegelijkertijd onderhandelt de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) ook met de regering. “We hadden het streven om in november uitbetaald te krijgen, maar we zien dat dat niet meer haalbaar is door het talmen van deze bonden”, reageert CLO-voorzitter Ronald Hooghart. Hij benadrukt overigens dat iedere bond naar believen actie mag voeren.

De particuliere sector bekijkt de onderhandelingen met zorg. Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), doet een beroep op de partijen om “het gezond verstand te laten overheersen”. Welzijn wil maatregelen die de koopkracht versterken, maar geen negatieve invloed hebben op de economie. “Het is terecht dat men om een correctie vraagt, maar kijk dan naar het werkelijke inflatiecijfer”, aldus Welzijn. “Mensen willen geld in de zak hebben, maar de prijzen gaan direct omhoog. De consequenties zijn dan voor hen.” De VSB vreest voor een inflatiespiraal. Door de massa aan landsdienaren is iedere loonsverhoging merkbaar in de economie.

Volgens Welzijn moeten de bonden niet wijzen naar de loonsverhogingen van 10 tot 15 procent die in de private sector overeen zijn gekomen. “De aantallen werknemers zijn veel kleiner. Bovendien liep op het moment van die onderhandelingen de inflatie daadwerkelijk in de tientallen procenten”. Hij denkt dat de regering beter door belastingmaatregelen de lasten van overheidswerknemers kan verlichten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s