‘Suriname is te onbekend bij buurland Frankrijk’

PARAMARIBO — Suriname is te onbekend bij buurland Frankrijk. Dat zegt Patrice Tirolien, afgevaardigde van de Franse overzeese departementen in het Europees Parlement, tegen de Ware Tijd.

De parlementariër, die zelf afkomstig is van het Frans-Caribische eiland Guadeloupe, had eerder deze week een ontmoeting met minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen om te praten over economische samenwerking tussen Suriname en de Franse gebiedsdelen in de regio. Hij is in het land in verband met de ACP/EU-meeting.

Tirolien: “Ik ben positief verbaasd over Suriname. Frans-Guyana is in feite minder ontwikkeld dan Suriname”. De fors gebouwde Fransmanzegt dat Suriname mogelijkheden heeft en die ook in werkelijkheid omzet. “Ik ben in andere hoofdsteden van ACP-landen geweest en dat is niet te vergelijken, Paramaribo is schoon en ordelijk.”

Tirolien wil zich inzetten voor betere samenwerking met de Franse invloedsfeer. “Het vrijelijk uitwisselen van goederen tussen onze gebieden moet mogelijk zijn.”

John Defares, directeur van Havenbeheer, zei maandag bij een bezoek van de ACP- en EU-parlementariërs dat havenautoriteiten in Frans-Guyana niet erg happig zijn op samenwerking. “In feite is er van concurrentie tussen de havens van Paramaribo en Cayenne geen sprake”, vindt Tirolien. “De haven van Cayenne is veel kleiner en heeft veel last van zandafzetting uit de Amazone. De haven van Paramaribo heeft de toekomst.” Hij pleit voor een samenwerking tussen de twee bedrijven. “Je moet geen enclaves hebben.”

Tirolien ziet vooral mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van toerisme. Hij noemt de verbetering van de weg naar Albina een positieve ontwikkeling.

Hij heeft het met minister Hok gehad over de taalbarrière tussen Suriname en Frans-Guyana. Moeten Surinamers misschien meer Frans leren, of zou het Nederlands een plaats moeten vinden op het Frans-Guyaanse schoolcurriculum? “We zullen ons moeten aanpassen aan het Engels”, zegt Tirolien. “Guadeloupe is ook omringd door Spaans- en Engelstalige gebieden.”

Toch kan het onderwijs meer contact tussen de gebieden tot stand brengen: Tirolien werkt aan openstelling van de Europese Erasmus-studiebeurzen voor inwoners van naburige gebieden, zoals Suriname.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s