Tijd wordt krap voor Surinaamse bonden

PARAMARIBO — Het worden twee spannende weken voor de vakbeweging en de regering. Landsdienaren hopen op loonsverhoging en willen die vóór de feestdagen in hun zak hebben. Maar het Centraal Bureau Mechanische Administratie (Cebuma), dat de loonslips maakt, verwerkt de lonen voor december in de komende twee weken.

Nu de onderwijsbonden dreigen te staken, is het de vraag of die deadline wordt gehaald. De regering wil namelijk eerst een akkoord met de leraren, voordat er verder wordt onderhandeld met de overige ambtenaren. Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO), ziet op het moment werkloos toe. “Als de onderwijsbonden niet afronden, kan ik niet verder”, zegt hij.

Hooghart wijt de huidige impasse aan het besluit van de regering om met verschillende groepen apart te onderhandelen. De CLO-voorman bevestigt dat de ambtenaren minimaal tien procent loonsverhoging willen. “We hebben geleerd dat we niet met een grote zak geld op tafel moeten komen.”

Maar volgens cijfers van de Centrale Bank lag de inflatie in de eerste helft van dit jaar op gemiddeld 6,3 procent.

“Min of meer”, reageert Hooghart op de vraag of zijn eis van tien procent niet ver boven het inflatiecijfer ligt. “Er zijn verschillende inflatiecijfers in omloop: van het ABS, het Planbureau, de straatkoers. Wij proberen daar een gemiddelde tussen te vinden.”

Het Surinaamse bedrijfsleven, maar ook het Internationaal Monetair Fonds, zijn bang voor scherpe toename van de inflatie als een hoge loonronde wordt toegekend. Iedere loonsverhoging voor de ruim 44.000 ambtenaren heeft direct invloed op de economie.

In de eerste helft van 2012 keerde de overheid volgens cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek maandelijks gemiddeld ongeveer 93 miljoen Surinaamse dollar aan loon uit. Op basis daarvan betekent een loonsverhoging van tien procent dat de staat zo’n SRD 112 miljoen extra per jaar in de economie pompt.

Inmiddels lijken de conflicten bij Cebuma opgelost. Reden voor de staking was de vertraging die de benoeming van zes medewerkers had opgelopen. “Op zich is het normaal dat een bevorderingsvoorstel vijf jaar op zich laat wachten”, vertelt Cebuma-directeur Siegfried Tjiptrotaroeno. “Maar als het bij sommige mensen langer duurt dan bij anderen, stuit dat ze begrijpelijkerwijs tegen de borst.”

De Confederatie van Organisaties van Landsdienaren (COL) voert nu gesprekken met de vicepresident. Dat probleem wordt in de gesprekken meegenomen, geeft Tjiptrotaroeno aan.

Hij is vol lof over de Cebuma-medewerkers die volop aan het werk zijn gegaan. “Ik geef ze diegrani”, aldus de directeur. Volgens hem is er geen verplichting om rond de 25ste uit te keren, maar dat is deze maand toch gelukt.

Het einde van het jaar is een drukke periode voor Cebuma. Dit jaar moeten de rekenmeesters bovendien de verhoging van de AOV verwerken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s