Consumentenkring: ‘Surinamers leven op te grote voet’

PARAMARIBO — Het voorstel voor een Kredietregistratiebureau kreeg vorige week kritiek van economen. Niet door leningen bij banken, maar door kopen op afbetalen en het lenen van geldschieters zouden mensen in financiële problemen komen. Zo iemand is Shaggy, die niet met zijn familienaam in de krant wil. Shaggy heeft een sieraad en zijn auto verpand. Van een geldschieter kreeg hij voor zijn wagen 5.000 US dollar. “Ik had dat geld hard nodig voor de bouw van mijn huis”, vertelt de dertiger. De rente is fiks: 20 procent per maand. “Tot nu toe heb daar nog niet aan kunnen voldoen.” Intussen is de rente opgelopen 3.000 US dollar. “Ik heb dat geld niet. Ik zal zonder mijn auto verder moeten”, zegt Shaggy radeloos.

Voorzitter Albert Alleyne van de Consumentenkring vindt het voorgestelde kredietregistratiebureau een “geweldig” idee, als het ook mensen als Shaggy gaat leren om met geld om te gaan. “En niet alleen controleren wat voor leningen ze hebben.” Volgens Alleyne leven veel Surinamers op te grote voet – maar komt dat ook door omstandigheden waar gewone mensen niets aan kunnen doen.

“Mensen moeten leren om minder uitgaven te doen”, aldus Alleyne. Volgens hem zijn de verleidingen op de markt groot. “Maar als je alleen een fiets kunt betalen, moet je niet proberen een auto te gaan rijden”, klinkt het streng. Toch denkt Alleyne dat mensen tot sommige grote uitgaven worden gedwongen. “Ze hosselen om een vervoermiddel te vinden het wordt een auto, omdat het openbaar vervoer en de fiets geen alternatieven zijn.” Of een echtpaar dat een dubbel inkomen heeft, waarvan er één helemaal opgaat aan huur. “De overheid moet zich dat realiseren.” De Consumentenkring wil mensen leren met geld om te gaan. Alleyne: “Groente wordt duurder. Het klinkt misschien gek, maar probeer bijvoorbeeld je eigen tuin aan te leggen. Zo kun je toch goed eten.” Hij vindt dat een Kredietregistratiebureau niet alleen de consument, maar ook financiers in de gaten moet houden. “Zoals notarissen die geld voorschieten en mensen hun perceel ontfutselen. Dat is in strijd met hun functie.” Het kopen op krediet vindt de Consumentenbond in principe geen probleem. “Als mensen het zich kunnen veroorloven, is het een keuzemogelijkheid.”

Warenhuis Kirpalani heeft weinig te maken met klanten die hun aankopen niet kunnen afbetalen, vertelt directeur Vijay Kirpalani. “Minder dan 1 procent kunnen we niet innen. En dat kan ook komen omdat mensen overleden zijn”, aldus Kirpalani. De grootwinkelier benadrukt dat Kirpalani zorgvuldig nagaat of iemand zich een product op afbetaling kan veroorloven.

“Het is wat anders als mensen levensmiddelen op de pof gaan kopen”, tekent hij aan. “Zo’n consumptieartikel verdwijnt in één keer. Een duurzaam artikel is zeven tot tien jaar gangbaar in een huishouden.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s