Suriname nog steeds corrupter dan gemiddeld, volgens lijst Transparency International

Suriname neemt plaats 88 in op de Corruption Perception Index van de organisatie Transparency International (TI). Die ranglijst werd gisteren openbaar gemaakt. Niet zeker is of Suriname meer of minder corrupt is geworden: de samenstellers gebruiken dit jaar namelijk een andere methode dan vorig jaar. In 2011 nam de republiek nog de 100e plaats in, maar TI benadrukt dat een vergelijking niet mogelijk is.

“De rang is wel ongeveer vergelijkbaar, maar ik zou daar mee oppassen”, licht een woordvoerder van Transparency International toe vanuit Berlijn. “In het midden van de ranglijst zitten veel landen die dezelfde rang innemen, dus een kleine verandering in de scoretelling kan een grote verschuiving in rang opleveren.”

Suriname deelt de 88ste plaats namelijk met vijf andere landen, waaronder Marokko en Thailand. Het land haalt een corruptiescore van 37, waarbij 0 staat voor meest corrupt en 100 voor minst corrupt. Het wereldgemiddelde is 43, Suriname zit daar dus onder. In de regio scoort Barbados het best (plaats 15) en Venezuela en Haïti het slechtst (plaats 165). Equatoriaal Guinea, waarmee de regering Bouterse-Ameerali sinds kort warme banden onderhoudt, komt daar nog net iets boven, op 162.

“De 88ste plaats is niet iets om trots op te zijn”, reageert Sharda Ganga van Stichting Projekta, die zich inzet voor het bevorderen van democratie. “Het gevaar van zo’n lijst is dat je kunt stijgen doordat andere landen veel corrupter zijn geworden.”

Volgens Assembleelid Carl Breeveld (DOE) ontbreken duidelijke maatregelen van de overheid tegen corruptie. “Deze score toont aan dat het nog niet echt opschiet”, zegt Breeveld. Volgens hem ontbreekt de wil bij politieke partijen èn bij het bedrijfsleven om de corruptie te bestrijden. “Mensen die zeggen dat corruptie nooit uitgeroeid kan worden, zoeken een excuus om niets te hoeven doen. Zo wordt armoede in stand gehouden”, aldus de parlementariër. “De president heeft zich uitgesproken tegen corruptie, maar helaas is hij niet in staat om corrupte personen in zijn kabinet uit te schakelen.”

Breeveld pleit voor instelling van een Ombudsman, en versterking van de Landsaccountantsdienst en de Rekenkamer.

De index rangschikt landen naar hoe corrupt de openbare sector wordt ervaren. TI gebruikt in totaal twaalf onderzoeken van diverse instellingen om de score van een land te bepalen. Voor de plaatsbepaling van Suriname is het minimum van drie onderzoeken geraadpleegd, dezelfde als vorig jaar.

“Regeringen moeten betere regels invoeren voor de financiering van politieke partijen, openbare aanbestedingen en uitgaven transparanter maken en zorgen dat openbare instellingen beter te controleren zijn”, zei Huguette Labelle, directeur van TI, bij de publicatie van de index. “Deze lijst laat zien dat samenlevingen nog steeds gebukt gaan onder corruptie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s