‘Export van drinkwater uit Suriname biedt geen economisch voordeel’

PARAMARIBO – De export van grote hoeveelheden water is van ondergeschikte betekenis voor de economische ontwikkeling van Suriname. Dat zegt Deryck Ferrier van hetCentrum voor Economisch en Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek (CESWO). Export van water wordt door de regering Bouterse-Ameerali genoemd als één van de pijlers onder economische samenwerking tussen Suriname en Equatoriaal Guinea.

“Bulkexport van water begint pas te lonen vanaf schepen van 180.000 ton”, zegt Ferrier. Schepen van die grootte kunnen nu niet aanmeren in Surinaamse havens. Bovendien moet de bestemming binnen een straal van vijftig mijl liggen, aldus de wetenschapper. Het gaat om gezuiverd oppervlaktewater dat voor drinkwater of de levensmiddelenindustrie kan worden gebruikt. “Ideale afnemers zijn grote steden zoals New York, maar in de naaste omgeving van Suriname heb je geen stedelijke concentraties die zoveel water nodig hebben. De Caribische eilanden zijn bijvoorbeeld te klein.”

Volgens Ferrier heeft de Braziliaanse staat Amapá een veel betere concurrentiepositie. “Daar hebben ze zuiver water vlak bij afvoerhavens. Ze kunnen het dertigvoudige aanleveren van wat Suriname kan produceren, tegen een lagere prijs. We zijn niet meer competitief.”

Ferrier betwijfelt of Equatoriaal Guinea het Surinaamse water kan betalen. “Economisch is het verstandiger om het water uit Afrika te halen”, zegt de socioloog. “Emotioneel ligt dat misschien anders, gezien de band tussen de twee staatshoofden”. Het watertekort in Equatoriaal Guinea wordt volgens hem veroorzaakt door de olie-industrie daar. “Als ze andere technieken gaan toepassen, hoeven ze helemaal geen tekort te hebben.”

Het is belangrijker om het water aan te wenden voor de duurzame werkgelegenheid binnen Suriname, is de stelling van Ferrier. Hij stelt voor grote hoeveelheden schoon water en grote hoeveelheden schone energie aan te bieden aan industrieën om zich in Suriname te laten vestigen. Die industrieën zijn bijvoorbeeld de productie van hoogwaardig keramiek en glas, moderne kunststoffen, zoals koolstofvezels, of fotovoltaïsch materiaal. Dat wordt gebruikt voor zonnecellen. “Alcoa (het moederbedrijf van Suralco…red.) heeft grote belangen in de koolstofvezelindustrie. Dat is de aangewezen partner”, beweert Ferrier. Voorwaarde is wel dat de industrieën het gebruikte water weer schoon terugbrengen in het milieu.

Ferrier waarschuwt dat vervuiling het water onbruikbaar maakt voor industriële toepassing. Dat geldt niet alleen voor het water aan de oppervlakte, maar ook voor het grondwater. “Metalen als koper en borium zakken erg snel naar de waterbronnen, en daar hebben we geen zicht op”, zegt hij. “Het kost miljoenen om de vervuiling van bronwater te onderzoeken.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s