Buurt wil schadevergoeding van staat om bouw Chinese winkel

PARAMARIBO – Een groep omwonenden van een winkelpand op de hoek van de Suriname- en de Coesewijnestraat heeft een proces aangespannen tegen de Staat. Volgens de bewoners zijn hun huizen in waarde gedaald, doordat de overheid ten onrechte een bouwvergunning voor het warenhuis van Dongyu Zhao heeft afgegeven. Bovendien breidt de winkelier op dit moment uit naar de andere hoek, die met de Commewijnestraat. De bouwvergunning is eerst ingetrokken, maar in 2010 opnieuw verleend door Openbare Werken (OW)

“Door OW worden vergunningen verstrekt zonder te letten op het feit dat de percelen voor bewoning zijn bedoeld. Iedereen bouwt wat hij wil”, zegt één van de omwonenden, die niet met zijn naam in de krant wil. Uit documenten die in bezit zijn van deze krant, blijkt dat de percelen in de jaren vijftig werden uitgegeven in erfpacht, voor bewoning.

In 2008 kreeg de Chinese ondernemer Dongyu Zhao vergunning om op de grond een winkelpand op te zetten. Na klachten van buurtbewoners trok de onderdirecteur van OW deze vergunning het jaar daarop weer in. Zhao zou “bij de aanvraag van de vergunning deze zeer essentiële omstandigheid”, dat de grond alleen voor bewoning was bedoeld, “niet hebben vermeld”, aldus het besluit. Ook zou de ondernemer een bouwverbod van OW in de wind hebben geslagen.

Zhao laat het er echter niet bij zitten. In 2009 vraagt hij bestemmingswijziging aan bij het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer. Dat wordt hem geweigerd, “aangezien het complexland niet is bestemd voor een zakenpand”, volgens het besluit van de minister van RGB.

In juli 2010 dwingen de omwonenden via de rechter af dat Zhao niet verder mag bouwen aan zijn winkel. Zhao spant tegelijkertijd een zaak aan tegen de Staat, om zijn bouwvergunning weer terug te krijgen. De rechter wijst dat af. Anders zou de Staat een “onrechtmatige daad” begaan aan de buurtbewoners, schrijft de rechter.

Maar in oktober 2010 – er zit inmiddels een nieuwe regering – blijkt Openbare Werken van gedachten te zijn veranderd. Zhao heeft een plan voor parkeerfaciliteiten ingediend en dat verandert de zaak. OW verleent hem de bouwvergunning alsnog.

Zhao is een jonge kerel van 27 jaar. Twaalf jaar geleden kwam hij met zijn ouders naar Suriname, vertelt hij. Ongeduldig veegt hij de bezwaren van de omwonenden van tafel, in zijn kantoorruimte boven zijn winkel. Het pand ziet eruit als alle andere Chinese warenhuizen kloek beton, met grote raampartijen op de eerste verdieping. De buurtbewoners zijn jaloers, denkt Zhao. “Den man no kan dyèns mi”, zegt hij. Hij bezweert dat hij alle vergunningen heeft. En trouwens, in de omgeving staan toch al allemaal zakenpanden. “Dan kunnen ze de Finabank ook wel aan- klagen”, zegt zijn zakenpartner Premraj Nathoo, die bij het gesprek aanwezig is.

Inmiddels is Zhao bezig zijn zaak uit te breiden naar de andere hoek, die met de Commewijnestraat. Dat perceel kocht hij voor 49.000 euro. Ook krijgt hij alsnog een bestemmingswijziging van RGB. Maar in november roept minister Kromosoeto van RGB zijn ambtenaren terug. “De beschikking is van rechtswege onjuist”, bepaalt de minister, en laat het corrigeren bij het Grondregistratie- en Landinformatie- systeem(GLIS). Een poging van de buurtbewoners om de bouw alsnog stop te zetten, strandt bij de kortgedingrechter. In de hele Coesewijnestraat zijn in de tussentijd toch al bedrijven te vinden, is het argument van de rechter.

In hoger beroep hopen de bewoners nu dus op schadevergoeding. De buurtbewoner maakt zich vooral zorgen over de toename van het verkeer. “Er wordt nu overal geparkeerd”, zegt hij bezorgd. “Ik ben bang voor aanrijdingen, je hebt geen overzicht meer.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s