Brazilië niet bang voor Surinaamse boycot van rundvlees om BSE

PARAMARIBO – Brazilië is niet bang dat Suriname de import van Braziliaanse runderen verbiedt, nadat vorige maand een geval van atypische gekkekoeienziekte (BSE) in dat land werd bevestigd. Dat zegt Caio Renault, zaakgelastigde van de Braziliaanse ambassade in Paramaribo, tegen de Ware Tijd. “De koe had een bacterie, die BSE kan veroorzaken, maar niet de ziekte zelf”, aldus Renault.

Volgens hem zag de Wereldorganisatie voor Diergezondheid geen aan- leiding om de status van Brazilië, als land met een gering risico op BSE, te veranderen. Toch gingen China, Japan, Zuid-Afrika, Saoedi-Arabië en Jordanië tot nu toe ertoe over om de import van Braziliaans rundvlees te verbieden.

De koe in kwestie was twaalf jaar oud en kwam uit de deelstaat Paraná, in het zuiden van Brazilië. Het beest graasde op gras, in tegenstelling tot BSE-koeien in Europa, die besmet veevoer te eten kregen. De koe is in twee laboratoria onderzocht, maar er is volgens diplomaat Renault nog geen verklaring gevonden hoe het dier de bacterie heeft opgelopen.

Renault zegt er strenge regels gelden voor vervoer van vee tussen Braziliaanse regio’s. “Strenger dan tussen landen.” Daarom sluit hij uit dat runderen, die naar Suriname zijn uitgevoerd, zijn besmet. In augustus kwamen vijf- honderd runderen in Suriname aan. Renault neemt aan dat die uit het noorden van Brazilië afkomstig waren.

De Braziliaanse ambassadeur heeft vorige maand met minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij gesproken over de kwestie. Brazilië is wereldleider in de export van rundvlees.

Het land is een internationaal diplomatiek offensief begonnen om imagoschade te beperken.

In de jaren tachtig en negentig zorgden uitbraken van BSE in Groot-Brittannië en andere landen in Europa voor veel onrust.

De zuiderbuur dreigt de vijf landen, die import van vlees hebben verboden, aan te klagen bij de Wereldhandelsorganisatie, zo meldt persbureau Reuters. Volgens de Braziliaanse minister van Buitenlandse Handel is 4,4 procent van de rundexport door de importverboden getroffen. Toch steeg de export naar 83.700 ton in december, van 82.700 ton in november, volgens cijfers die Brazilië vorige week publiceerde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s