VS trainen Centrale Bank van Suriname in bestrijden witwasserij

PARAMARIBO – De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is gisteren begonnen met een training over de bestrijding van witwasserij. Deelnemers zijn toezichthouders op het bank- en kredietwezen. De training wordt gegeven door deskundigen van het Amerikaanse ministerie van Financiën en duurt drie weken. Dat maakten de CBvS en de ambassade van de Verenigde Staten gisteren bekend. “Deze training is een initiatief van de Verenigde Staten”, aldus een woordvoerder van de Centrale Bank.

Suriname past in ijltempo financiële wetgeving aan om te voorkomen dat het land op een internationale zwarte lijst terechtkomt. Dat zou funest zijn voor de reputatie van de republiek bij buitenlandse investeerders. Zo nam De Nationale Assemblee eind vorig jaar een wet aan om financiering van terroristische organisaties tegen te gaan. Begin vorig jaar was de Caribische Financiële waakhond (CFATF) kritisch over Surinaamse regelgeving op het gebied van witwassen en financiering van terrorisme.

In zijn laatste rapport uit november stelt de CFATF vast dat de meeste van zijn aanbevelingen door Suriname zijn opgevolgd. Toch blijven er een paar zwakke plekken: zo is het in Suriname volgens de witwaswaakhond makkelijk om rechtspersonen (bijvoorbeeld bedrijven of stichtingen) te gebruiken om geld wit te wassen. Wie rechtspersonen controleert, is niet transparant genoeg en registers worden slecht bijgehouden. Ook is handel met voorkennis op de aandelenmarkt nog steeds niet strafbaar in Suriname. De Centrale Bank zou wetgeving op dat gebied voorbereiden, maar de woordvoerder kon dat gisteren niet bevestigen.

“Deze training draagt bij aan de naleving van de aanbevelingen van de CFATF”, aldus CBvS en de ambassade in hun gezamenlijke verklaring. De training richt zich op het opsporen en aanpakken van verdachte financiële transacties. “Witwassen voorkomen is een effectieve manier om financiële criminaliteit te bestrijding”, laat CBvS weten. De training maakt ook deel uit van de strategie voor Suriname die de regering heeft afgesproken met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. De Amerikaanse ambassadeur Jay Anania gaf bij de openingsbijeenkomst van de training gisteren een toespraak. Hij zei dat de Verenigde Staten bereid blijven om met Suriname samen te werken op het gebied van rechtshandhaving, rechtsstaat, fiscale transparantie en veiligheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s