Santokhi: ‘Grote terugval in drugsbestrijding Suriname’

Met Astrid van Oosterum

PARAMARIBO – “Het kan niet zo zijn dat we in de internationale wereld naam hebben gemaakt met ons anti-drugsbeleid en dat op nationaal niveau niet naleven.” Chandrikapersad Santokhi (VHP) is verbolgen over het feit dat de Nationale Anti-Drugs-Raad (NAR) na een jaar niets meer dan een lege huls is.

De krant berichtte gisteren dat de benoeming van een nieuwe NAR al een jaar wacht op goedkeuring door de president. Het drugsbeleid ligt daardoor stil. Als oud-voorzitter van de Inter-Amerikaanse Drugsbestrijdingsorganisatie (Cicad), waar hij tot eind 2011 aanzat, noemt Santokhi dat een ‘heel ernstige zaak’.

Zijn zorgen heeft hij drie weken geleden nog bij de president kenbaar gemaakt. Santokhi merkt op dat er na 2011 een ‘set-back op alle niveaus is geweest’. “De werkarmen van het Nationaal Drugs-Masterplan zijn weggevallen.”

En dat terwijl er volgens Santokhi juist grote stappen voorwaarts zijn gemaakt in de periode 2010-2011. Verschillende plannen zijn toen door de Raad van Ministers goedgekeurd en het drugsbeleid is onder het hoogste politieke niveau (Kabinet van de President, …red.) ondergebracht. Santokhi betreurt het dat het nu blijkt dat er vanuit dit niveau geen aansturing is.

De oud-minister van Justitie en Politie is zelf benaderd door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) om te participeren bij het vormen van een anti drugsbeleid voor de organisatie.

Ook NDP’er Theo Vishnudath, voorzitter van de vaste commissie Volksgezondheid in De Nationale Assemblee, vindt dat de NAR zo snel mogelijk benoemd moet worden. “De president heeft het erg druk, maar ik vind wel dat zaken moeten doorlopen”, zegt Vishnudatt.

De parlementariër was minister van Volksgezondheid toen de NAR tot stand kwam. Hij kondigt aan dat hij de kwestie zal bespreken met de huidige minister Michel Blokland.

DNA-lid Carl Breeveld vindt het jammer dat de benoeming is blijven liggen. “Dit staat haaks op wat de president heeft gezegd over drugsproblematiek. Namelijk dat hij er met vereende krachten aan wilde werken”, aldus Breeveld. “We weten dat die problemen serieus zijn.”

Hij vraagt zich af waarom de NAR niet geheel onder het ministerie van Volksgezondheid is ondergebracht. “Als de NAR geen presidentiële taskforce is, zie ik niet in waarom niet.”

Hij vindt het goed dat algemeen beleid door het Kabinet wordt gecoördineerd, “maar het Kabinet trekt nogal wat naar zich toe.” Ook Santokhi heeft zijn vraagtekens. “Bij de begrotingsbehandeling van 2013 bleek dat het drugsbeleid nergens is opgebracht.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s