Suriname scoort slecht op Index Economische Vrijheid

PARAMARIBO – Suriname scoort slecht op de Index van Economische Vrijheid, die vorige week verscheen. De Index wordt jaarlijks gepubliceerd door de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal en het onderzoeksinstituut The Heritage Foundation. Het is een lijst met het aantal belemmeringen dat er in een land is om zaken te doen. Volgens de Index ging Suriname achteruit op het gebied van monetair beleid en corruptie. De score van het land, 135ste van 177 landen, ligt ver onder het regionale en wereldwijde gemiddelde.

“Serieuze institutionele tekortkomingen, waaronder slecht bestuur en een inefficiënte publieke sector, blijven economische dynamiek en ontwikkeling verstikken”, schrijven de samenstellers.

Door onderontwikkelde wetgeving en infrastructuur, en politieke instabiliteit, worden investeringen op de lange termijn bemoeilijkt. Ook komt een sterke private sector niet van de grond. De index is kritisch over de rol van de overheid in de economie: er ontbreekt een politieke wil om tot hervormingen te komen.

Vorige week noemden medewerkers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Suriname juist een voorbeeld voor de Caricom. Volgens Anthony Caram, hoogleraar economie aan de Anton de Kom Universiteit (Adek), spreken de twee publicaties elkaar niet tegen. “Het artikel van de IMF-medewerkers is lovend over de economische groei en financiële rust, en daar ben ik het mee eens”, aldus Caram. “Maar het beschrijft een korte periode.”

De economische groei van 4,5 procent is voor het Caribisch Gebied uitzonderlijk, maar dat komt door de hoge prijzen van olie en goud, legt de hoogleraar uit. “Deze index kijkt naar de structuur van de economie. En dan krijg je een heel ander beeld. Landen als Sint Lucia en Barbados doen het veel beter.” De economie van Suriname groeit wel, maar inwoners van Barbados verdienen nog steeds gemiddeld ruim twee keer zo veel als Surinamers.

Er is de afgelopen vijf jaar te weinig vooruitgang geboekt om instellingen te hervormen, meent Caram. “De economische groei heeft wel geleid tot het sterk oplopen van de inkomsten van de overhed, maar deze zijn grotendeels consumptief besteed.” De econoom noemt bijvoorbeeld de wijze van uitvoering van het Fiso-project teleurstellend. “De salariskosten zijn in de periode 2008-2011 in totaal met 60 procent gestegen, maar de overheid is er niet slagvaardiger van geworden, zoals de bedoeling was.”

Over de hele regio is de Index pessimistisch. In Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch Gebied gingen de vrijheid van corruptie en bescherming van eigendom achteruit. Chili (plaats 7), Sint Lucia (32) en de Bahama’s (35) doen het het best. Trinidad haalt score 72, Guyana 129.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s