Amerikaans piramidespel Talk Fusion slaat toe in Suriname

PARAMARIBO – Een Amerikaans piramidespel lijkt vaste voet aan Surinaamse grond te krijgen. Talk Fusion belooft snel oplopende winsten, aan ‘leden’, die daarvoor nieuwe leden moeten aanbrengen.

“Alles wat je doet bij Talk Fusion om succesvol te worden in deze business is mensen uitnodigen”, zegt Nelis van de Wateringen, voor Talk Fusion actief in Suriname, in een instructievideo op internet. Dat is bij uitstek het kenmerk van een piramidesysteem. Het ‘bedrijf’ spreekt zelf van ‘multi level marketing’, dat door veel economen wordt gezien als een ander woord voor piramideverkoop. Piramidespelen vallen in elkaar zodra er geen nieuwe leden meer zijn om te werven. De mensen onder aan de piramide zijn hun investering dan kwijt.

“Ik werd gevraagd door een dame bij mij op kantoor, die me vertelde dat ik makkelijk geld kon verdienen”, zegt een vrouw die niet met haar naam in de krant wil. “Ik werd lid voor 250 US dollar, en 35 US dollar contributie per maand”. De vrouw moest twee nieuwe leden inbrengen. Toen de kennissen die ze op het oog had afhaakten, raakte ze teleurgesteld. “Ik moest ook twee keer per week ’s avonds naar bijeenkomsten komen. Ik had daar niet altijd tijd voor, maar de organisatie bleef maar bellen.” Ze zegde uiteindelijk haar lidmaatschap op. “Ze nodigden me wel drie keer uit om erover te praten, maar ik ben niet gegaan. Die 250 US dollar ben ik kwijt.”

Talk Fusion pretendeert een “revolutionair” softwareproduct te verkopen. “We verkopen geen software apart, je moet lid worden om het te kunnen gebruiken”, zegt Rinia Roethof, die naar eigen zeggen hoog in de organisatie staat. Roethof: “Als je genoeg nieuwe mensen lid maakt kun je vrij snel 900-1000 US dollar per week verdienen”, zegt Roethof.

“Je herkent een piramidespel aan de abnormaal hoge rendementen die ze bieden”, vertelt Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring. “Je kunt nooit op zo’n makkelijke manier geld verdienen”. Hij benadrukt dat het risico van deelname aan een piramidespel enorm groot is. “Mensen lijken te zijn vergeten hoeveel verdriet piramidebedrijven hebben aangericht. Wees sterk, laat je niet pakken door vrienden.” Alleyne roept justitie en de Economische Controledienst op om te waken dat piramidebedrijven niet weer kunnen toeslaan.

De geheimzinnigheid die rond Talk Fusion hangt springt in het oog. ‘Leden’ van Talk Fusion huiverig zijn om met de krant te praten. “Wij mogen eigenlijk geen reclame maken”, zegt Roethof. Merkwaardig voor een bedrijf dat zegt een product te verkopen. Roethof: “Anders komt iedereen direct bij mij om lid te worden, dat is niet de bedoeling”. De organisatie wil mensen koste wat kost bij voorlichtingsavonden hebben. Ook de verslaggever werd in twee gesprekken dwingend uitgenodigd op zo’n avond, “omdat dan alles duidelijk wordt”.

Is wat Talk Fusion doet legaal? Volgens Roethof is Talk Fusion niet geregistreerd in Suriname. “We verkopen niets, mensen worden lid van een Amerikaanse organisatie en dan krijgen ze een product.” In een reactie kondigt Henk Naarendorp van de Kamer van Koophandel en Fabrieken aan Talk Fusion te onderzoeken. “Als ze spreken van lidmaatschap zijn ze een vereniging en moeten ze zich bij ons registreren”, aldus Naarendorp. “Als het vermoeden gerechtvaardigd is dat het om piramideverkoop gaat zullen we dit heel kritisch bekijken”.

Op verzoek van de Ware Tijd bekeek Pieter van der Hijden van het Expertisecentrum ICT en Onderwijs Suriname (Ecois) het product dat Talk Fusion aanbiedt. “Talk Fusion biedt een techniek om video in te voegen in een emailbericht”, legt Van der Hijden uit. “Dat is niet zo makkelijk in een mailprogramma als Outlook. Het is een leuke mogelijkheid, maar de kosten van het lidmaatschap van Talk Fusion staan absoluut niet in verhouding tot wat je ervoor terug krijgt”.

Daarnaast biedt Talk Fusion een bedrijf de mogelijkheid om e-mailcampagnes te voeren. “Je kunt potentiële klanten bedelven onder mails met filmpjes”, aldus Van der Hijden. “Kan nuttig zijn, maar ik vraag me af of een organisatie die zijn marketing serieus neemt niet liever een beproefd systeem gebruikt. Bovendien kunnen die filmpjes gaan vervelen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s