Gokverslaving ook in vizier Antidrugsraad

PARAMARIBO – Zeven maanden te laat heeft minister Michel Blokland van Volksgezondheid [donderdag] alsnog de Nationale Antidrugsraad (NAR) geïnstalleerd. Het mandaat van de vorige NAR was mei vorig jaar verstreken, maar de voordracht van nieuwe kandidaten liep vertraging op bij het ministerie van Volksgezondheid. Dit ondanks het feit dat het Kabinet van de President sinds 2011 het drugsbeleid coördineert.

“Terwijl wij wachtend waren op onze benoeming is het werk voortgezet”, zei Dayasankar Mathoera, de nieuwe voorzitter van de NAR en directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname. “De coördinatie van het beleid is misschien een beetje blijven liggen.” De NAR wil nieuw beleid om gokverslaving tegen te gaan. Ook partydrugs en alcohol- en drugsgebruik bij jongeren wordt aangepakt. “We hebben daar een aantal jaren geleden onderzoek naar gedaan op scholen. Dat onderzoek willen we volgens de laatste standaarden bijwerken”, aldus Mathoera. De NAR moet ook verslag uitbrengen over het Surinaamse antidrugsbeleid aan internationale organisaties zoals de Organisatie van Amerikaanse Staten en Unasur.

Minister Blokland weigerde het boetekleed aan te trekken over het uitblijven van de benoeming van de Raad. “Ik wil niemand op het ministerie de schuld geven”, zei de bewindsman. “De betrokken organisaties hebben ondertussen gedaan wat zij dachten dat goed was. Maar als het beleid wordt gecoördineerd kunnen we effectiever optreden.” Blokland ziet vooral in preventie van drugsgebruik onder de jeugd een taak voor de Raad. “Ook moeten we programma’s ontwikkelen om ex-verslaafden te laten terugkeren in de maatschappij, zonder dat ze in hun verslaving terugvallen.”

Het uitblijven van de installatie van de NAR werd publiekelijk aangekaart door de directeur van het Uitvoerend Bureau van die raad, Marie Bunwaree. Vanuit het Kabinet van de President werden daarop vraagtekens gesteld bij haar geschiktheid als directeur. Volgens Blokland en Mathoera hoeft zij niet te vrezen voor haar positie. “Het was een competentievraagstuk”, aldus Blokland. “Ik denk dat ze terecht bezorgd was over de voortgang van het beleid”.

De nieuwe NAR-voorzitter Mathoera heeft een gesprek gehad over Bunwaree met de directeur Nationale Veiligheid Melvin Linscheer. “Bunwaree wilde een signaal geven, maar heeft zich daarmee een zorg aangemeten die toebehoort aan hogere autoriteiten”, zei Mathoera. “Ze moet zich technocratischer opstellen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s