VHP bespreekt voortzetten deelname Nieuw Front

PARAMARIBO – De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) beraadt zich intern over deelname van de partij binnen het Nieuw Front. Een coalitie met de NDP wordt niet op voorhand uitgesloten. Dat zei VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi [woensdag] bij de viering van het 64-jarig bestaan van zijn partij.

Hij presenteerde daarbij een actieplan dat de partij moet klaarstomen voor de verkiezingen én regeringsverantwoordelijkheid in 2015. “In het kader van het actieplan zullen we binnen de partij discussies voeren over de deelname aan het Nieuw Front. Ook binnen het Nieuw Front zullen we erover moeten praten”, zei de partijvoorzitter.

In mei starten interne besprekingen over hoe de partij de verkiezingscampagne gaat voeren. Santokhi benadrukt dat het hoofddoel is om zitting te nemen in de regering. “Dat zal een brede discussie worden”, licht hij toe. “Er klinken binnen de partij verschillende geluiden. Een nieuwe naam voor het Nieuw Front, uitbreiding met andere partijen of alléén de verkiezingen ingaan.”

Het Nieuw Front heeft al aangekondigd dat het de bestaande samenwerking wil herzien. Er ligt een rapport met een aantal aanbevelingen om de ge- zamenlijke oppositievorming professioneler te maken. Santokhi verwacht deze maand met de andere NF-leiders bijeen te komen om te kijken welke aanbevelingen worden overgenomen en welke niet.

“We hadden bijvoorbeeld goede ervaringen met het team van deskundigen dat ons bijstond tijdens de begrotingsbehandeling”, zegt de partijvoorzitter.

De VHP wil zich nadrukkelijker presenteren als nationale partij. “Nog jaren zal onze aanhang voornamelijk uit leden van één etniciteit bestaan, maar we willen toegankelijker worden voor iedere Surinamer”, zei Santokhi, die erkende dat de identiteit van de partij wordt bepaald door “een stukje etniciteit en een stukje geloof”.

Vooral uit de samenstelling van de kernen en coördinatieteams op ressorts- en districtsniveau “zal moeten blijken dat je als partij anderen de ruimte geeft”. Santokhi sprak van “een proces”.

In aanloop naar de verkiezingen versterkt de partij haar interne structuren. De VHP wil haar organisatie uitbreiden naar districten waar ze nu nog niet is vertegenwoordigd.

De partij organiseert zaterdag een conferentie met als thema ‘Dialoog en consensus over een duurzame toekomst’. Op de bijeenkomst moet worden nagedacht over Suriname in 2030.

Ex-minister Stanley Ra-ghoebarsing, verantwoordelijk voor de conferentie, noemde “natievorming en stuurkracht” als motto van de conferentie. Hij benadrukte het belang van onafhankelijke instituties voor economische ontwikkeling.

“De complimenten van internationale organisaties zijn belangrijk, maar de onafhankelijke instituties als de rechtspraak en de Centrale Bank zijn nóg belangrijker.”

De VHP noemt de conferentie ‘nationaal’, “omdat één partij de ontwikkeling niet kan trekken.” Daarom is ondersteuning van president Desi Bouterse voor de conferentie belangrijk en bijzonder, aldus de organisator.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s