Homobeweging Suriname voelt zich genegeerd door regering

PARAMARIBO — De regering Bouterse-Ameerali reageert niet op verzoeken tot contact met de homobeweging. Dat heeft het Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Platform (LGBT)Suriname gezegd tijdens een ontmoeting met de mensenrechtencommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die Suriname vorige week bezocht. “We hebben verschillende ministers uitgenodigd voor een receptie in het kader van de ‘Coming Out Week’, maar kregen geen reactie”, zegt Tieneke Sumter van de belangenorganisatie van homo’s, lesbiennes, bi- en transseksuelen.

Het platform wil graag dat de regering een beleid voor homo’s ontwikkelt. Tijdens een ontmoeting met minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken heeft de OAS-commissie dit onderwerp aan de orde gesteld, bevestigt de bewindsman. Hij zegt bereid te zijn tot een gesprek.

“Persoonlijk wil ik ontvankelijk zijn voor diverse opvattingen, ook als die nog niet voldoende draagvlak en begrip bij burgers hebben”, zegt Moestadja. “Maar daarmee heb ik niet gezegd dat ik de rest van de regering wil meenemen in die opvatting.”

De bewindsman ziet nog veel weerstand tegen homoseksualiteit in de samenleving. “Waar haalt iemand het recht vandaan iemand te veroordelen die anders geaard is? Je kunt niet zeggen dat zo iemand gek of gestoord is. Ook ik heb vrienden die zo (homoseksueel,…red.) zijn.”

Toch is volgens de minister de tijd nog niet rijp voor een leidende rol van de overheid voor meer tolerantie. Het LGBT-platform vindt dat Suriname juist ook internationaal actiever op zou kunnen komen voor de rechten van homoseksuelen. “Wanneer er bij vergaderingen van de Verenigde Naties of de OAS wordt gestemd over onderwerpen die met seksuele identiteit of ‘gender’ te maken hebben, onthoudt Suriname zich of is niet in de zaal”, vertelt Sumter. Ze vindt dat raar, omdat Suriname altijd zegt mensenrechten serieus te nemen. “Wie houdt je tegen om aan de goede kant van het rijtje te staan?”

Homoseksualiteit is in Suriname niet verboden, anders dan in veel andere Caribische landen. Toch maakt het LGBT-platform zich zorgen over gevallen van discriminatie en geweld, zoals onlangs tegen een transseksuele sekswerker. Ook is er naar de mening van Sumter te weinig aandacht voor de problemen van lesbiennes. “De focus ligt op mannen die seks hebben met mannen, vanwege het hiv-virus”, legt ze uit.

Volgens Moestadja kunnen homoseksuelen zich beschermd weten door de grondwet. “Ook al is die misschien niet helemaal perfect.” Discriminatie op grond van seksuele geaardheid is nu niet expliciet verboden. De minister oppert de mogelijkheid dat de grondwetscommissie bekijkt of zo’n verbod in de herziene grondwet moet worden opgenomen.

De OAS-commissie was van woensdag tot en met zaterdag in het land en sprak met verschillende maatschappelijke organisaties. Eén van de delegatieleden, de Jamaicaanse Tracy Robinson, is verantwoordelijk voor de OAS-eenheid die opkomt voor homorechten. Die is in november 2011 ingesteld en bereidt een rapport voor over de stand van mensenrechten van homo’s in OAS-landen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s