Verbod op handel met voorkennis moet prestige beurs Suriname vergroten

PARAMARIBO — Het ministerie van Handel en Industrie houdt vandaag een workshop over de regels voor concurrentie in de economie. Eén van de dingen die in Suriname nog niet is geregeld, is handel met voorkennis. Het is in de meeste landen verboden, maar in Suriname nog niet. Op het moment werkt de Centrale Bank aan een wetsvoorstel in samenwerking met de Surinaamse Effectenbeurs. Die juicht extra regels toe. “Handel met voorkennis is niet ethisch”, zegt voorzitter Anand Jagesar.

Handel met voorkennis is wanneer iemand aandelen of obligaties van een bedrijf koopt of verkoopt met kennis van zaken die voor het publiek niet toegankelijk is. Wanneer een lid van de raad van commissarissen zijn aandelen in een bedrijf verkoopt vlak voordat het bedrijf grote verliezen bekendmaakt, en daardoor de aandelenkoers zakt, handelt hij met voorkennis. In de meeste landen is het daarom ver- boden als een vorm van concurrentievervalsing. In rapporten van de Caribische financiële waakhond CFATF maakt de organisatie zich zorgen over het feit dat in Suriname op handel met voorkennis nog geen straf staat.

In het buitenland zijn er strikte regels. Zo moeten in de Verenigde Staten bestuurders van bedrijven vooraf aangeven wanneer ze aandelen kopen of verkopen. “Om te voorkomen dat zij dat doen op een moment dat hun bijzonder goed uitkomt”, legt Jagesar uit. Bovendien mogen ze een aantal dagen vóór en na bekendmaking van de resultaten van hun bedrijven, niet handelen op de beurs.

Zonder een goed controlemechanisme dreigt een verbod een symbolische maatregel te worden. Handel met voorkennis is namelijk erg moeilijk te bewijzen. Jagesar: “Door onderzoek achteraf moet je vaststellen wat iemand op een bepaald moment wist.” Als er bij het Openbaar Ministerie geen expertise in huis is, zal vervolging lastig worden, geeft de beursvoorzitter toe.

Een verbod op handel in voorkennis zou het prestige van de Surinaamse beurs enorm verhogen, beaamt Jagesar. Binnenlandse en buitenlandse partijen zullen het eerder aandurven om aandelen te kopen van Surinaamse bedrijven die op de beurs staan genoteerd. “Bovendien zullen bedrijven meer animo krijgen om aan de beurs genoteerd te staan”, denkt Jagesar.

Toch zijn er nog aanvullende maatregelen nodig, vindt de beursvoorzitter. Zo zijn naamloze vennootschappen nu niet verplicht om een jaarrekening te publiceren. Daarmee zouden investeerders de prestaties van het bedrijf kunnen beoordelen. “In Suriname is het belastingtechnisch interessant om niet te publiceren, of om de con- currentie te slim af te zijn”, legt Jagesar uit.

Ook oppert hij de mogelijkheid om een belastingvoordeel te geven aan bedrijven die de beurs opgaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s