‘Economische groei Suriname is kwestie van geluk’

PARAMARIBO – Suriname moet Indiase vrouwen bedanken voor het feit dat hun bruidsschatten de afgelopen jaren zijn gestegen. “Dat is de basis van economische groei in Suriname”, zei Inder Jit Ruprah, regionaal adviseur van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), gisteren half-grappend bij de opening van het Forum over Concurrentievermogen.

Ruprah gaf daar de inleidende toespraak. Volgens hem is de economische groei van de laatste jaren vooral een kwestie van geluk. Suriname scoort op vrijwel alle punten lager dan vergelijkbare landen, toonde Ruprah aan. Surinaamse bedrijven zijn de minst productieve in het Caribisch gebied.

De Surinaamse overheid wordt ervaren als een grote hindernis. Het kost veel tijd en geld om te voldoen aan alle eisen die de regering stelt. “Zakenmensen klagen over kwaliteit van de arbeidskrachten, over instellingen als de douane, over concurrentie van de informele sector, het verkrijgen van grond, criminaliteit en de toegang tot krediet”, somde Ruprah op.

De IDB-adviseur pleitte voor een tweesporenbeleid om de Surinaamse economie productiever te maken. Suriname moet de kosten die nodig zijn om een nieuw bedrijf te beginnen omlaag brengen. Het moet makkelijker worden om te im- en exporteren en om mensen in dienst te nemen. “Maar daarnaast moeten landen ook veranderen wat ze produceren”, zei Ruprah. “Stap over naar iets wat beter betaalt. Het is goed om efficiëntie te bevorderen, maar je moet ook een brug bouwen naar nieuwe producten.”

Ook moet de Surinaamse overheid werken aan het vertrouwen van burgers. Meer dienstverlening via internet kan daarbij helpen. Ook wees Ruprah erop dat niet alle vernieuwingen uit het bedrijfsleven zelf kunnen komen. “Daarom moet de overheid een actief innovatiebeleid voeren.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s