Suriname vergadert over concurrentiepositie

PARAMARIBO – De hoogst mogelijke groei en het hoogst mogelijke welvaartsniveau. Dat is de inzet van het Forum Concurrentievermogen dat gisteravond werd geopend in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Het forum, dat wordt georganiseerd door het kabinet van de vicepresident samen met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, wil een aanzet geven tot nationale strategie om de Surinaamse economie beter te laten concurreren met het buitenland.

Vicepresident Robert Ameerali zei bij de opening dat groei van de werkgelegenheid vooral van de particuliere sector moet komen. “Die moet zich bewust zijn dat de wereld snel verandert. Paranam was ooit de grootste aluminiumfabriek ter wereld, we waren de grootste producent. Het is er niet meer.”

De vicepresident zei dat veel bedrijven meeprofiteren van de enorme groei in de olie- en goudsector. “Maar wij bepalen de goudprijzen niet. We moeten er eigenlijk niet aan denken als er iets fout gaat. Waar moeten al die mensen werken?”

Daarom moeten Surinamers getraind worden om concurrerend te zijn. Bedrijven moeten voldoen aan internationale regels op gebied van milieu en veiligheid. “Het tekort aan monteurs en operators voor steeds geavanceerdere machines kunnen we niet zo snel oplossen. ”

Roberto Vellutini, vicevoorzitter van de IDB, zei dat Suriname vooral zijn economie diverser moet maken en het makkelijker moet maken voor bedrijven om zaken te doen. “Suriname is nu erg afhankelijk van de mijnbouw, maar het is niet onmogelijk om je economie te diversificeren, andere landen hebben dat ook gedaan.”

Volgens Vellutini is het vooral belangrijk te investeren in de vaardigheden van de bevolking. Dat Suriname veel staatsbedrijven heeft, ziet hij niet als een probleem. “Als je maar kansen biedt aan andere bedrijven, dan kunnen ze naast elkaar bestaan”, zei hij.

Vellutini vestigde de aandacht op publiek-private samenwerking. Volgens hem zijn die aantrekkelijk, omdat landen sommige diensten beter door bedrijven kunnen laten aanbieden.

Sieglien Burleson, coördinator van de Competititiveness Unit Suriname, zei dat het forum een concreet beleid moet opleveren gericht op verhoging van het concurrentievermogen. Landen als Singapore, Chili en Panama gingen Suriname voor. Die landen zijn begonnen met structureel versterken van concurrentievermogen. “Is ons onderwijs voldoende afgesteld op de economie? Is er genoeg kennis en kunde om producten te verbeteren? Is er een eerlijke markt? Is het makkelijk om te exporteren?”

De werkgroepen die vandaag tijdens het vervolg van het forum aan de slag gaan, moeten volgens Burleson binnen twee maanden tot concrete actieplannen komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s