Hoefdraad: Gebrek aan accountants hindert kleine bedrijven

PARAMARIBO — Een tekort aan accountants belemmert de mogelijkheden voor bedrijven om kredieten en investeringen aan te trekken. Dat zei de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gilmore Hoefdraad, [vrijdag] op het Forum Concurrentievermogen. “We hebben in Suriname 35 accountants, terwijl we er 300 à 400 zouden moeten hebben.”

Daardoor is er te weinig kennis over hoe een bedrijf moet worden opgezet en hoe financiële informatie over een bedrijf moet worden gepresenteerd. Kleine -en middelgrote bedrijven krijgen daardoor moeilijk leningen los bij banken. Ook investeringen op grote schaal worden hierdoor belemmerd.

“We moeten een inhaalslag maken”, benadrukte de bankpresident. “We krijgen veel investeringen binnen, maar als je van je eigen kant geen gespecialiseerd team van accountants hebt kom je niet verder.” Dit probleem speelt volgens hem niet allen in de mijnbouw, maar ook in de landbouw- en gezondheidssector.

De CBvS gaat daarom binnenkort een samenwerking aan met de Surinaamse Vereniging van Accountants (Suva) en ondersteunt de masteropleiding tot accountant aan de Anton de Kom-universiteit.Volgens Hoefdraad hebben kleine en middelgrote bedrijven te weinig financiële kennis. “Veel ondernemers kunnen hun eigen bedrijf niet managen”, aldus de bankier.

Daarom begint de moederbank een voorlichtingscampagne via de media. Doelwit zijn speciale groepen, zoals kleine goudwinners. “Die kleine mannen maken nu grote winsten. Het is belangrijk dat die niet opgaan aan consumptie”, zei Hoefdraad. Hij bracht de balattableeders in herinnering die in problemen kwamen toen de rubbercultuur instortte. “Als hetzelfde gebeurt in de goudsector hebben niet alleen zij een probleem, maar wij ook.”

Volgens Hoefdraad is het van belang dat Suriname zijn financiële wetgeving moderniseert. “Als je praat met internationale investeerders is de eerste vraag: wat is je wetgeving? Chilenen hebben gewoon één investeringswet in de mijnbouwsector. Take it or leave it. Je kunt hem downloaden en je komt.”

De bankpresident zou een soortgelijke regeling ook voor Suriname wensen. Hij wil afstappen van het sluiten van afzonderlijke deals met multinationals. “Dat stimuleert corruptie.”

Hoefdraad noemde berichtgeving in buitenlandse media over mogelijke verduistering van de opbrengsten van de goudsector “absolute onzin”. Vorige week berichtte de Nederlandse krant de Volkskrant dat de goudopbrengsten uit de periode 2004 tot 2011 niet voorkomen op de begroting. Volgens Hoefdraad worden ze goed geregistreerd. “Je zou een groot scala van mensen bijeen moeten brengen om dat (de verduistering…red) te realiseren”, zei Hoefdraad. “Het is jammer dat men de fiscale autoriteiten van een land van de meest zelfzuchtige vorm van corruptie beticht.”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s